Štítná žláza v těhotenství

Dopbrý den, chci se zeptat na toto. Dlohodobě jsem v péči endokrinologa, před těhotenstvím jsem brala 1 x denně euthyrox 50 mg. Netuším přesně mou diagnozu, ale zřejmě snížená, či zvýšená funkce štítné žlázy. Nyní jsem ve 25 týdnu těhotenství, chodím pravidelně po čtyřech týdnech na odběry a v současnosti beru euthyrox 50 mg 2 tobolky denně. Chci se zeptat, zda je postup v pořádku, ale hlavně, jestliže jsem sledována lékařem a beru tyto léky - jaká je i přesto pravděpodobnost , že se dítě narodí také s problémem se štítnou žlázou? Dělají se preventivně již v porodnici testy u dětí matek s tímto onemocněním? Jak moc by to bylo pro miminko závažné, kdyby se stouto poruchou narodilo? Další dotaz - v souvislosti s mou léčenou štítnou žlázou , je větší pravděpodobnost mentální retardace u dítěte? Vím, že mentální poškození hrozí, pokut se štítná žláza v těhotenství zanedbá, ale pokut jsem pod kontolou a beru léky, je i přesto tato hrozba v souvislosti se štítnou žlázou reálná? ( myslím nyní přímo zavinění touto chorobou, ne jiné faktory ). Velmi děkuji. Zdena.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud miminko nebude mít jiný problém, pak psychomotorická retardace zaviněná sníženou funkcí štítné žlázy v těhotenství ve vašem případě rozhodně nehrozí. Screening na funkci štítné žlázy se dělá hned po narození úplně všem dětem, je předepsaný zákonem. Pravděpodobnost onemocnění miminka je mizivá, více hrozí onemconění u dítěte ve vyšším věku, zvláště, pokud budete mít dívku. Pak je zejména v období hormonálních změn vhodné štítnou žlázu kontrolovat. Držím palce a přeji zdravé a hodné miminko.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: