Štítná žláza v těhotenství

Dobrý den, chtěla bych požádat o Váš názor na průběh léčby na endokrinologii. Mám 1 dceru 3,5 roku, která je zdravá. Početí se podařilo až po cca roce a půl po podání Clostylbegitu a Pregnylu v CARu. Nyní jsem opět těhotná cca 27t. Otěhotněla jsem opět cca po roce a půl až po podání Clostylbegitu a Pregnylu v CARu. Před jeho podáním mi byl udělán hormonální profil, kde byly všechny hodnoty v pořádku. Potom jsem byla na preventivní prohlídce u PL, kde mi z krve zjistili nedostatečnou fci štítné žlázy TSH 6,9, ostatní v pořádku.(Mohla být tato hodnota ovlivněna clostilbegitem+pregnylem?) V té době jsem zároveň zjistila, že jsem těhotná. Byla jsem znovu na odběru krve (cca týden po předchozím) a navštívila jsem endokrinologii. Tam ještě druhé výsledky neměli, žádný jiný pblm u mě nezjistili a hned mi nasadili Letrox 100, který beru dosud. Týden po této prohlídce jsem byla ještě na UZ štítnice, kde bylo také vše v pořádku. Lékař už měl k dispozici i druhé testy - to jsem letrox ještě nebrala - a všechny hodnoty byly najednou v pořádku. Přesto vzhledem k tomu, že jsem těhotná lékař trval na braní Letroxu 100. Při další kontrole za dva měsíce bylo TSH 0,20, FT4 16,9. Měla jsem stále pokračovat v Letroxu 100. Teď v únoru jsem měla TSH 0,01, FT4 17,2 a stále mám pokračovat v Letroxu 100. Na další kontrolu jsem pozvána až za půl roku. Tzn. cca 3 měsíce po porodu s tím, že do porodu mám brát Letrox 100 a po něm Letrox 50. Jsem laik, ale vzhledem k tomu, že lékař říkal, že správná hladina TSH je 2,2, tak si připadám předávkovaná Letroxem. Lékař tvrdí, že to nevadí, že se nadbytek hormonu naváže v krvi a vyloučí + že můžu jíst i 5 minut po podání letroxu, že nepotřebuji, aby se mi vstřebal celý. Asi to nechápu, ale nepřijde mi to v pořádku. Navíc jsem četla, že v těhotenství je potřeba více hormonu, dávky letroxu se zvyšují, stejně tak kontroly na endokrinologiie jsou častější. Já mám podle hodnot stále vyšší nadbytek hormonu, tzn. že moje žláza funguje, ale ještě něco beru navíc + mám tři měsíce do porodu a už nemám jít na žádnou kontrolu...až za půl roku. Je toto běžné, mám zůstat v klidu? Nebo se mám raději obrátit na jiného endokrinologa? Může mít nadbytek hormonu z Letroxu vliv na děťátko? děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud byla hodnota TSH vstupně mírně zvýšená a podruhé již normální, určitě bych vám nedávala Letrox v dávce 100ug. Zvolila bych dávku poloviční nebo možná ještě nižší. Občas se stává, že laboratorní hodnoty vyjdou jednou z nějakého důvodu špatně, ale při kontrolním odběru je vše již normální. Pak se řídím hladinou protilátek a sonografickým nálezem. POkud je vše v normě, pak si myslím, že by opravdu stačilo jen malé zajištění dávkou 25ug denně. Také jsem toho názoru, že pokud budete po porodu pokračovat v dávce 100ug denně, tak si přivodíte slušné předávkování. Možná bych na vašem místě navštívila jiného endokrinologa, pokud ale nejste z Prahy, bude se vám asi špatně hledat. Je nás po republice docela dost málo. Můžete se obrátit i na nás, ale nejsme pro vás příliš při ruce. Držím palce.

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: