Stolice

Dobrý den, asi už půl roku mám problémy s břichem (střeva možná žaludek). Trpěl jsem před rokem zánětem močových cest, léčil jsem to asi 3 měsíce a bral jsem různé druhy antibiotik (asi 4 druhy). Po této léčbě jsem si všiml u sebe různého škrundání, vrčení a hýybaní v oblasti střev. V poslední době asi cca 2 msíce mám občas problém, že když se najím tak po jídle hned letím na záchod a mám průjem (někdy bolesti břicha a nevolnost, tak 2x za 14 dní a trvá to 2-3 dny). Potom se to vrátí do normálu. Chodím na záchod pravidleně jednou denně každé ráno a stolice je tuhá, někdy musím jít ale za hodinu znova a stoice je řidká. Po řidké stolici mě chvilku pálí konečník. Prosím o radu co s tím nebo kam mám zajít? Mám strach, protože můj táta už třetím rokem bojuje s rakovinou tlustého střeva a nevypadá to moc dobře...

Odpověď odborníka:

Vážený pane Jardo, neexistuje žádná norma týkající se frekvence stolice a její konzistence. Pokud nemáte ve stolici nestrávené zbytky běžně stravitelných potravin a/nebo příměsi krve či hlenu, pak frekvence a vzhled stolice závisí na tom, co sníte a vypijete. V případě pochybostí Vám doporučuji konzultovat gastroenterologickou ambulanci a případně podstoupit endoskopické vyšetření tlustého střeva. S pozdravem, Milan Hrubý.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x