Stolice u dítěte

Dobrý den, moje dcera (téměř 2 a 3/4 roku) má problémy s kakáním. Před několika měsíci se jí asi dvakrát velmi těžce kakalo, podruhé nemohla tvrdou stolici sama vytlačit, takže jsme skončili na pohotovosti, kde z ní lékař musel stolici "vydolovat". Nasadili jsme lactulosu sirup, brala ji 3x denně, ale příliš nezabírala, dětská lékařka nasadila parafínový olej pro vn.užití s tím, že mám postupně dávku snižovat. Začínali jsme na 4 lžících denně, velice opatrně množství snižuji, nyní jsme na 2 lžících denně. Od onoho traumatického zážitku na pohotovosti však dcera velice špatně snáší byť jen nucení na vyprazdňování. Jde-li na ni kakání, musí být u mě, potlačuje to, dokud to jde, a když už ji to přinutí vyprázdnit se, v drtivé většině u toho velmi pláče. U konečníku má malý hemeroid, dětská lékařka to nijak neřešila s tím, že to není problém, nebude-li stolice tvrdá. Dcera nyní stolici mívá 1x denně nebo obden, bývá řidší nebo měkké konzistence. Stravu máme náležitě upravenou (jedli jsme tak vlastně i před tímto problémem), tedy zeleninu, celozr. či tmavé pečivo, jogurty s probiotiky, někdy přidávám vlákninu, pije snad dost (cca 1,5 litru denně) - z doporučených potravin však nejí ovoce, nepije ani ovocné šťávy nebo ov. čaje, zřídka do ní nacpu alespoň trochu švestkové či hruškové přesnídávky, sušené ovoce vůbec. Kakao jsme omezili, jen občas dostane malou kinder čokoládku nebo mléčný výrobek, kde je kakako. Pohybu má dost, chodíme cvičit, plavat, běhat... Přečetla jsem si doporučení k těmto případům, pozitivní motivaci praktikuju, snažím se vysvětlovat, chválit. V září by však měla dcera nastoupit do školky a já začínám být bezradná a zoufalá z toho, že se situace po téměř půlroce nelepší, nebo vidím jen maličké zlepšení, že už u samotného kakání nevyvádí tolik, co dřív, nyní "jen" pláče. Co byste poradili? Mám se poradit s dětskou psycholožkou v místě bydliště? Nebo ještě počkat? Do školky ji takhle nemůžu a ani nechci dát, navíc zásadně nekaká do nočníku či záchodu, ale jen do plín, při snaze učit do nočníku se ještě více zasekne. Čurat do nočníku chodí běžně, kakat ji tam zatím nijak zásadně nenutím, protože mám za to, že přednější je, aby se vůbec vykakala. Je to tak správně? Jinak je dcera veselá, bystrá a chytrá holčička, trhá mi srdce, když jí nemůžu pomoct... Omlouvám se za obšírnost a děkuji za odpověď. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro! Určitě se školkou nepospíchejte, vaše holčička je ještě malá a určitě jí neublíží když do školky nastoupí o půl roku nebo o rok později. Je dobře, že kaká pravidelně a to že k tomu zatím potřebuje vaši blízkost a plínku je po traumatických zážitcích na pohotovosti pochopitelné. Konzultací s ciltivým dětským psychologem určitě nic nezkazíte, můžete se zkusit obrátit i na některou z internetových poraden, např. http://ona.idnes.cz/rodicovska-poradna-mgr-markety-klingerove-f2c-/poradna.asp?p=PRORODICE. Kakání by ovšem nemělo vaši dcerku bolet. Může pro ni být nepříjemnou "procedurou", ale neměla by mít bolesti. Bolest by mohla být známkou například řitní trhliny (anální fisury) a pak by bylo namístě obrátit se na dětského gastroenterologa. Držím palce vám i vaší dcerušce!

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x