Strabismus u dítěte

U dcerky od cca 10 měsíců pozorujeme strabismus u levého očička, kdy ji očičko utíká směrem ven, není to vždy, většinou při únavě nebo zahledění. Nyní má 2 roky, strabismus nám byl vyšetřovacími metodami i ortoptiskou potrzen. Od minulého týdne nosí dcerka brýle s dioptriemi: P -1,5 a L -1,0. Dcerka má z lékařů strach a pláče, tudíž o podrobnější informace jsem se v té chvíli nezajimala. Nyní mě ale zaráží, proč musí nosit brýle s dioptriemi na krátkozrakost, když mi bylo zděleno, že na dálku vidí vzhledem k jejímu věku dobře. Mám strach, abychom nevyřešili jeden problém a poté nezačali řešit další problém právě s krátkozrakostí, jelikož si myslím, že se ji z důvodů nepotřebných dioptrií můžou přeci očička zkazit. Je tento postup opravdu správný a standartní? Navíc ani nemáme okluzor, což jsem myslela, že je v léčbě strabismu zapotřebí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Zuzano,
příčiny šilhání(strabismu) a dítěte bývají různé, ale u velké části dětí se na jejím rozvoji podílí nějaká refrakční vada (dalekozrakost, krátkozrakost) a proto je u těchto dětí nutné refrakční vadu léčit (nejčastěji dioptrickými brýlemi), u vaše dítěte se jedná o krátkozrakost, byť do dálky vidí dle vašeho vyjádření dobře (úplně dobré to ale určitě nebude).Okluzor se používá až při léčbě tupozrakosti (amblyopie), kam se vy díky správné korekci krátkozrakosti snad nedostanete. Postup lékařů hodnotím jako správný.
S pozdravem

MUDr. Jiří Martinů
MUDr. Jiří Martinů

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: