Strach

Dobrý den, je mi 22 let, mám dvě děti 4 a 2 roky. Od narození dětí, mám hrozný strach, bojím se o ně.. Všichni mi říkaji že to přeháním, nejradši je mám pořád a všude u sebe, když někam potřebuji jet, volám domu jestli jsou v pořádku, nechci je pustit z nikým ven, když si je chce vzít přítel nebo mamka např. na hřiště, radši jdu s nimi aby nešli beze mě, do školky se bojím syna dávat.. Bojím se aby nebyli nějak nemocný, syn má pořád na krku uzliny ( je často nemocný, astmatik ) , doktorka nám brala krev a dělala utz, prý je vše v pořádku, ale já se bojím že ne. A sama na sobě vidím pořád nějake nemoci, jedno je dobrý a bojím se dalšího. Jednou jsem si rekla ze mi něco je a najednou se mi začlo těžko dýchat, pýchali mě ruce, nohy, brněl jazyk.. za chvilku to přešlo, bylo to hrozné. Pan doktor mi napsal Neurol, po něm mi bylo fajn.. Byla jsem kvůli zrnění před očima a občasnym bolenim hlavy na jednom miste na neurologii, poslali mě na eeg, pani doktorka říkala ze tam něco malo bylo, ale pry to někdy bývá, už je to rok.. Léčím se se štítnou žlázou, beru eutirox. Asi pul roku Neurol neberu, a zase myslim na to co všechno by se nam mohlo stat a bojim se, snazim se co nejvíce uklidnit, ale něco mě začne pobolívat a mam strach abych neměla rakovinu, Někdy když si lehnu citim se jak na houpače isem si všimla, že když mi někdo něco řekne, občas na to zapomenu, nebo si něco nevybavím. Tatínkovi zjistili před dvěma měsíci alzhaimra, a já se bojím, abych neměla něco takového taky, nebo roztroušenou sklerózu.. myslite ze je to mozne? Nebo spise psychického puvodu? Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z Vašeho dotazu vnímám, že se chcete touto formou uklidnit a zbavit se svých nepříjemných obav. Nejsem však Váš ošetřující lékař, a jenom ten zná podrobně Váš zdravotní stav a může Vás případně nasměrovat na navazující užitečná vyšetření. Doporučovala bych Vám tedy konzultovat Vaše obavy ohledně vlastního zdravotního stavu s ním. Přehnaný strach z nemocí se pak také dá řešit buď formou psychoterapie, anebo alternativním léčebným postupem zvaným klasická konstituční homeopatie (ta má na tento problém přímo konkrétní lék). Protože Váš strach o děti se vyvinul v souvislosti s jejich narozením, nabízí se také možnost zpracovat tento úsek Vašeho života formou tzv. hlubinné abreaktivní psychoterapie neboli "bdělé regrese", kterou v podobných případech s klienty úspěšně využíváme. Během několika málo sezení může být tento (a případně i jiný) strach odstraněn. Vaše úzkostné stavy a panické ataky jsou samozřejmě zvladnutelné i pomocí léků - psychofarmak, zde ovšem nevidím jistotu trvalého a definitivního odstranění jejich příčiny. Tyto stavy jsou důsledkem oslabení Vaší psychiky, a proč k němu došlo, to je opět otázka pro psychoterapeuta (klasického či regresního). Vzhledem k množství potíží fyzického i psychického rázu by u Vás byla velmi vhodná podpůrná alternativní (sebe)léčba metodou autopatie, která dokáže vyladit Váš organismus jako celek, tedy po všech stránkách. Je mimochodem velmi vhodná i pro děti. Autopatií můžete doplnit kterýkoliv z výše uvedených postupů, a to sama ve spolupráci s autopatickým poradcem. Pokud nenajdete ke zmíněným tématům dostatek potřebných informací na internetu, napište mi na můj mail. Přeji Vám rychlé změny k lepšímu a hodně štěstí do budoucna.

Mgr. Lada Skulilová
Mgr. Lada Skulilová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Soukromá psychoterapeutická poradna Lipník nad Bečvou

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: