Strach

Dobrý den, chci poprosit o radu. Čekám miminko, partnera mám, jsme zasnoubení, ale poslední dobou na mě dopadá strach, že se něco pokazí a s miminkem zůstanu sama, nebudu dobrou matkou, celkový strach z porodu. Strach ze ztráty partnera mám vlastně od začátku celého vztahu, jsem na něm ,, závislá,, vím že je normální mít strach když milujete, ale já ho mám i když je to mezi námi dobré. Až v poslední době na mě všechno padlo a došlo mi, že to asi není úplně v pořádku. Moje maminka trpí neuroastenii, nemůže to být dědičné? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Míšo. Abych odpovědel na Vaší závěrečnou otázku - ano, rodiče nás samozřejmě formují, ať už geny nebo výchovou. Tím pádem se může rychle stát, že naše slabá místa jsou podobná těm jejich. Důležité ale je, že jako lidé naštěstí nejsme bezbranné loutky genů ze strany jednoho rodiče nebo naší výchovy (tím spíš, pokud Vaši rodiče neměli nějakou vážnou diagnózu.. Život je někdy těžký - to, že tuto tíhu pocítíte, ještě neznamená, že máte nějakou diagnózu. Obávat se během těhotěnství toho, jak porodíte a jestli budete dobrou matkou, je normální. Důležité je těmto pocitům porozumět, resp. mluvit o nich s partnerem nebo s dalšími lidmi (ostatně jako o čemkoliv, co je pro Vás důležité). Dále píšete o svém partnerském vztahu. Souhlasím s Vámi, že do jisté míry je potřeba blízkosti partnera normální a je přímo žádoucí, abychom uměli být závislí na tom, pro koho jsme se na počátku svobodně rozhodli. Jestli ovšem sama cítíte, že Vás Vaše pouto k partnerovi omezuje (třeba tím, že zažíváte nesrozumitelný strach z opuštění), asi bude užitečné si o tom promluvit i se psychologem, abyste tyto obavy lépe pochopila. Nicméně pochopení je někdy jedna věc a Vaše každodenní chování druhá. Chtěl bych Vás povzbudit, abyste se nevzdávala svým obavám, ale stavěla se jim každý den čelem jak jen to půjde a testovala jejich reálnost. Jsem si jistý, že máte kapacitu zkoušet si "samotu po kapkách" a držím Vám v tom palce.

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Články: Nový život aneb sedm signálů časného těhotenství
Ještě než si uděláte...
Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení
Články: Impotence po léčbě rakoviny prostaty může mít řešení
Erektilní dysfunkce neboli...
Pásový opar
Články: Pásový opar
Pásový opar, herpes zoster...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: