Strach

Mám problémy s krční páteří. Trpím občasným slabším točením hlavy. Pocitem bušení srdce, dýchavičností. Jenže se mi poslední dobou začalo stávat, že mívám jakoby..strach nebo depresi z něčeho...ani nevím z čeho. Projevuje se to přehnaným strachem o své zdraví - moc se pozoruji, co 5 minut to si měřím tlak. Mám pocit, že mám zrychlený dech, nebo že se nemohu uplně nadechnout. Střídající se návaly horka, kdy si myslím, že mám teplotu, ale nemám a to střídají návaly zimy a chladu do končetin. Někdy se přidá napětí v břiše a pocit na zvracení. Ale nezvracím. Stává se mi to párkrát za den. Jsem uplně vpořádku, a najednou se dostaví jakási "nuda" nebo skleslost opět ten strach, jakoby pocit napětí těla, kdy cítím, že mé svaly jakoby by byly neustále napnuté. Po chvíli třeba po hodině nebo to odezní a za den nebo za několik hodin se to vrátí znovu. Vzhledem k tomu, že jsem víceméně permanentně zalezlý doma a příliš nechodím ven, jen na nákupy apod. tak se vás chci zeptat, jestli to může všechno souviset s tou krční páteří, nebo vzhledem k tomu, že mé obě babičky a matka se léčí s depresemi - že bych to měl po nich a měl psychické problémy. Nebo jestli by to mohlo být něco jiného? Pokud nervy, pomohli by bylinné čaje na nervy? Na závěr bych chtěl říct, že žádné sebevražedné myšlenky, nebo myšlenky na sebepoškozování nemám. Spíš naopak, mám strach, že v těle mám nějakou nemoc, ale nechci ji mít. Děkuji moc za odpověd.

Odpověď odborníka:

Šimone,
Vámi popisované obtíže bych opravdu přiřadila velké úzkosti, kterou máte. Bojíte se o své zdraví, to vyvolává stresovou reakci, které které opravdu patří Vámi popisované návaly horka, vysoký tep, pocity na zvracení, můžou být i závratě- to Vás samozřejmě oprávněně vyděsí a takto se pak točíte v začarovaném kruhu.
Pozitivní rodinná anamnéza- babička, maminka- může mít vliv ale nemusí.
V první řadě bych určitě navrhovala konzultaci s psychiatrem- nenechte se odradit stigmatem slova "psychiatr"- řadu pacientů to odradí- "nejsem přeci žádný blázen"- Vaše problémy jsou reálné, ale je třeba je řešit, protože se Vám s nimi obtížně žije, v běžném životě Vás omezují. S psychiatrem zkonzultujete možné metody léčby: nejenom medikamenty, ale např. různé formy psychoterapie apod.
Hodně štěstí!
S pozdravem,
MUDr. Klímová

MUDr. Nikola Klímová
MUDr. Nikola Klímová

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: