Strach

Milá pani doktorka, už 2 mesiace užívam citalopram 20mg, cítim sa lepšie, ale občas ma chytí strach, bojím sa niekde ísť, že nazájdem, že odpadnem alebo že sa mi niečo stane, občas mám taký vnútorný nepokoj, neviem sa upokojiť, mám svalovú slabosť, som unavená, zívam a stále by som spala. To sú nežiadúce účinky?Préjde to? Netreba znížiť dávku na polovicu? V noci spím dobre a dlho a cez den sa stále cítim unavená.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Část Vašich nepříjemných pocitů může být v souvislosti s aplikací antidepresíva/únava přes den../,pak by mohlo pomoci případné užití léku odpoledne nebo večer.Dávku lze jistě zvýšit na 40mg,ale myslím,že běžná aplikace 20mg by pro Vás byla lepší,důležitá je vytrvalost v užívání/a asi vůbec trpělivost s vlastním psychickým trápením.../.Při episodách velké úzkosti byste mohla aplikovat 1/2 až 1 tbl léku Atarax,ale nebylo by vhodné jej užívat "preventivně" či pravidelně/může pomoci i jisté zvýšení pocitu bezpečí-fakt,že si dokážete pomoci../Nalezení prožitku bezpečí je vlastně vůbec to nejpodstatnější pro stabilizaci Všeho stavu.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: