Strach z nemocí

Dobrý den, paní doktorko. Píši Vám, protože se u mě pomalu ale jistě rozvíjí velký problém, který bych ráda řešila, protože mi neskutečně začíná ovlivňovat život. Mám panickou hrůzu ze smrtelných nemocí. Psychiku mám narušenou již od raného dětství, kdy jsem si prošla anorexií. Poté mé problémy ustály a vrátily se mi zpět teď. Vše spustila má návštěva u kožního lékaře, kdy jsem po dvou letech od objevení mé kožní nemoci - sklerodermie, byla na krevních testech. Výsledky ukázaly, že mám mírně zvýšenou hladinu dsdna protilátek, což můžu způsobovat nepříjemné autoimunitní onemocnění. I když mě doktor utěšoval, že je přesvědčený, že žádnou nemoc, na kterou se umírá nemám, že je nejspíše jen chyba v laboratorní odchylce, kort, když nemám žádné obtíže. Já mu to nevěřím. Hned jak jsem přišla domů, sedla jsem si k internetu a pročítala jsem, kdy se mohou tyto látky ještě vyskytovat, někde jsem si přečetla, že i u nádorových onemocnění - a to je kámen úrazu. Od té doby v noci nespím, přes den nemohu myslet na nic jiného, než že umírám na rakovinu, jedna půlka mozku mi říká, že jsem blázen, ale druhá mě přesvědčuje o opaku. Každý den čekám na to, kdy přijdou nějaké příznaky, teď mě začalo bolet celé tělo, dokonce i když si sáhnu na kůži, tak je mi nepříjemná na dotek, ale jen, když na to myslím. Strašně se kontroluji a opravdu mi to hodně vše ovlivňuje život. S přítelem bychom teď chtěli miminko, ale kvůli mě nemůžeme, protože si říkám, že to nemá cenu, když stejně umírám...Je to neskutečné a jsem z toho opravdu špatná. Paní doktorko, je možné, že si člověk může až takto vsugerovat nemoc, že ho opravdu něco začne bolet? Existuje vůbec něco, co mi v tom může pomoci? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Petro, moc mě mrzí, že jste z takové dálky, protože jinak bych si vás objednala k sobě do ordinace. Stav, který popisujete ( strach z rakoviny) musí být pro vás velmi těžký a vůbec se nedivím, že vám ovlivňuje život. Myslím, že strach z vážného onemocnění máme všichni, zvláště, když na toto onemocnění lékaři mají podezření. Což ovšem není váš případ- právě naopak- dostala jste od lékaře potvrzení, že s největší pravděpodobností nic takového vám nehrozí. Velmi rozumím tomu, že máte pochybnosti a obavy. Dnes je však již jiná doba - lékaři o vážných diagnózách svých klientů mluví otevřeně. Probírají s nimi prognózy, co mohou udělat klienti i lékaři , jaké možnosti jsou z pohledu medicíny apd. Jestliže se nic takového u vás neudálo a právě naopak, lékař vyslovil ujištění, že se o vážné onemocnění nejedná, pak to tak zřejmě i bude. Ve svém dotazu se zabýváte i tím, jestli si může člověk vsugerovat nemoc a s ní spojené potíže a jestli vám v tom může něco pomoci Na obě otázky je shodná odpověď. " ano" . Potíže a různé bolesti si skutečně můžete pomocí psychiky navodit. Je to dáno tím, že mozek neumí rozpoznat, co je skutečně a co je fantazie. Na tomto poznání je založena právě cesta , jak vám pomoci. spočívá v tom, naučit mozek, že vnímat to, co vy sama chcete, aby vnímal. Jsem přesvědčená, že nejlepší cestou by pro vás bylo oslovit nějakého psychologa ve vaší blízkosti (najděte si recenze a vybírejte ty nejlepší) a společně pracovat na tom, aby myšlenky neovládaly váš život, ale abyste vy ovládala myšlenky. Sama pro sebe si zatím můžete najít nějakou relaxaci, naučit se ji a dopřát si luxus uvolnění a uklidnění těla i duše. Opět můžete hledat někde poblíž bydliště- jistě tam je někdo, kdo provádí relaxační či meditační semináře. Zkuste zatím nepodléhat panice a pokud jen trochu půjde vyhledejte odborníka, který s vámi cestu změny ve vašem myšlení podnikne. Přeji vám hodně sil, hodně optimismu a naděje ke zvládnutí a vyřešení situace.

Mgr. Miroslava Hruboňová
Mgr. Miroslava Hruboňová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické poradenství Mgr. Miroslava Hruboňová

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: