Strach z pobytu v nemocnici

Dobrý den, již od malička trpím strachem z pobytu v nemocnici. Jako příčinu vidím v tom, že mi v ní zemřely prarodiče. Přišli do nemocnice (pro mě) s banálním problémem a už se nevrátili. Četla jsem o syndromu "Bílého pláště" , ale ten se mě zřejmě netýká jelikož mi v nemocnici nikdy nenaměřili vysoký tlak. Během svého života, jsem byla v nemocnici celkem třikrát po úraze a vždy jsem první tři dny probrečela a upadla do deprese. Styděla jsem se před personálem i ostatními pacienty svěřit se, že mi nemocniční prostředí nedělá dobře a tak jsem brečela potají do polštáře. Nevadí mi lékařské zákroky, ani samotné léčení - které může být i nepříjmné,ale jen to prostředí. V běžné ordinaci ať se jedná o gynekologické kontroly, zubařské či u praktického lékaře mi problém zdaleka nedělají. Za několik měsíců mě čeká porod a já mám už teď obavy jak ho zvládnu. Né fyzicky, nebojím se ani o miminko, ale o to, že se už na příjmu psychicky složím. Bojím se, že budou mít v nemocnici např. perný den, nějaká sestřička mě něčím odbude, nechají mě ležet na pokoji bez personálu a já upadnu do deprese. Manžel se sice chystá jít semnou i přesto nevím co mám dělat. Bojím se svěřit gynekoložce, aby si nemyslela, že si vymýšlím, nebo dělám ze sebe tzv. hypochondra. Nikdo mi nezaručí, že budou na mě v nemocnici dělat "ťuťu ňuňu" a budou mě utěšovat, chlácholit a mít pochopení pro mou stresovou situaci. Avšak uvažuji, zda neexistuje něco ,co by mi pomohlo. Nějaká poznámka do mé karty u lékaře, návštěva psychologa - kde opět dostávám strach, svěřit se praktické lékařce, ať mi k němu napíše žádanku. Také jsem uvažovala o nadstandartním pokoji, kde bych měla na své myšlenky klid a možná bych se lépe adaptovala na nemocniční prostředí. Manžel si myslí, že si ale vymýšlím, jsem rozmazlená a dělám z komára velblouda. Poraďte mi, co mám dělat? Děkuji Katka

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Katko, jestli chcete předejít nepříjemným pocitům a s nimi spojenými dalšími problémy v porodnici, patrně Vám nezbyde, než udělat předem některý z kroků, které jste sama naznačila. Asi nejchytřejší by bylo svěřit se se svými strachy gynekoložce, která má nejlepší napojení na porodnici a požádat ji, aby Vám domluvila nějakou návštěvu předem (v doprovodu sestry nebo porodní báby), abyste si prostředí „okoukala“; potom Vám už nepřijde nepřátelské, cizí a ohrožující. Nic lepšího mě nenapadá, krom toho, že Vám budu držet palce.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: