Strach ze psů

Dobrý den, mám dotaz spíše na psychologa nebo lékaře s podobným zaměřením. Už od malinka mám strach ze psů i když se mi líbí. Když nějakého míjím na chodníku, snažím se mu vyhnout co to jde - přecházím na druhou stranu silnice nebo jdu po trávníku, zrychlí se mi tep, automaticky zatínám pěsti a strkám ruce do kapes. Leknu se každého zavrčení i štěknutí. Nezáleží na tom, jestli je to malý nebo velký pes, jestli má náhubek a je na vodítku nebo je volně puštěný nebo je za plotem. Když jdeme na návštěvu do domácnosti, kde mají psa a ten mě začne vítat (očuchá, olíže nebo se jen otře), tak jakoby zkamením, nejsem schopna si ho pohladit a po celou dobu návštěvy se nedokážu uvolnit a pustit ho z očí. Lze z tohoto popisu zjistit zda jde o kynofobii? Pokud ano, mělo by se to nějak řešit? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z toho co píšete zřejmě opravdu jde o fóbii ze psů. Řešení je samozřejmě na Vás, ale z toho co píšete si myslím, že by se Vám mohlo dost ulevit, pokud by tyto projevy odezněly, nebo se alespoň zmírnily. Možnosti řešení jsou v zásadě dvě - buď kognitivně behaviorální terapií, která pracuje s postupným zmírňováním strachu z konkrétních věcí - např. tedy ze psů, nebo nějaká hlubší terapie, která hledá a řeší příčinu toho, že u Vás taková fóbie vznikla. K-b terapie je rychlejší, ale je pak riziko, že se strach přesune na nějakou jinou oblast, hlubší terapie je samozřejmě pomalejší, ale je zde podle mě větší zisk v tom, že porozumíte podstatě Vaší strachové reakce a nabízí tak podle mého názoru větší možnost osobního růstu. Rozhodnutí je na Vás, každopádně i když byste se rozhodla pro jednodušší formu terapie, tak i ta bývá dost účinná v tom ohledu, že byste se zbavila strachu ze psů. Držím palce při řešení situace. Zdravím Petr Klimeš

Mgr. Petr Klimeš
Mgr. Petr Klimeš

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychoterapie Mgr. Petr Klimeš, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x