Strava pro dítě s atopickým ekzémem

Chtěla bych vás poprosit o radu. Mám 7 měsíčního chlapce, který má atopický ekzém a vyrážkou reaguje na zatím všechny podané potraviny, většinou mírně, ale někdy také velmi výrazně a vyrážka mu ošklivě zhnisá (nyní hlavě na obličeji). Nevím již, co mu podat k jídlu, velmi rád jí. Pediatrička nám doporučila potravinu, na kterou reaguje na 14 dní vysadit a pak podat znovu, protože nějaké živiny mít musí. Reakce byla patrná na syrové i vařené jablko, banán, hrušku, mrkev, dýni, brokolici, petržel a u brambor, květáku a hrášku si nejsem jistá. Bojím se také zavádění kaší, dostal pouze rýži, po které má tuhou stolici a na instantní rýžovou kaši (bezmléčnou) od Nestle reagoval vyrážkou. Ráda bych mu udělala jáhlovou a pohankovou kaši, ale nevím, jestli není brzy. Navštívili jsme 2 různé kožní ambulance, radíme se s pediatrem. Kojím jej a držím dietu na všechny potraviny, které mohou způsobovat alergickou reakci (mléčné výrobky, čokoláda, česnek, ořechy, sušené luštěniny, čokoláda a kakao, vejce atd.), nejím ani žádné ovoce, dítě bere dithiaden dvakrát denně, mažeme jej mastmi, vybavili nás Fucidinem i Locoidem. Je to velmi náročné, jsem unavená, hladová, a pokud si vezmu více vitamínů v tabletách, tak se chlapeček také osype. Léky na podoporu imunity jsou prý vhodné až od jednoho roku. Také nám lékařka řekla, že má hlenovitou stolici, ale nic dalšího. Chlapeček je po dithiadenu velmi utlumený, je nějaká naděje problém vyřešit bez léků? Děkuji vám za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dávat dítěti Dithiaden trvale bych neviděla jako ideální řešení - je skutečně výrazně tlumivý. Vhodnější bych viděla moderní antihistaminika - Aerius či podobné. Určitě bych doporučila navštívit se synem alergologii, kdy by bylo možné provést podrobné testy na potravinové alergie. Potraviny zavádějte velmi zvolna - vždy např. jednu novou po týdnu. Buďte opatrná, aby potraviny nebyly chemicky ošetřeny, to bývá pro alergiky velký problém. Jáhly a pohanku bych neviděla jako problém, ty klidně synkovi můžete uvařit. Obecně vybírejte kaše bez přidaných příchutí. Hezký den

MUDr. Veronika Šabatová
MUDr. Veronika Šabatová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Pediatrická klinika Thomayerova nemocnice

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: