Streptoccocus pyogenes, ledviny

Dobrý den, již cca 5x jsem se letos léčila se zánětem nosohltanu (běžně mě krk bolívá cca 1x ročně, na rýmy absol.netrpím a teploty nemívám vůbec). Před dvěma měsíci jsem jej měla opět (většinou léčím sama - tantum verede, jox, paralen, popř.ibalgin. Bez teplot, bez bolesti hlavy, bez rýmy) a v té době i zánět zubu, léčený Augmentinem. Zub se vyléčil, krk ne. Za 14 dní jsem již musela ke své lékařce, která mi taktéž nasadila Augmentin, bohužel bez efektu. Odeslána na krční, zjištěn streptokok (nevím typ), léčena Bioparoxem, bez efektu, týden nato nasazen Xorimax, opět jen mírné zlepšení a zjištěn Steptococcus pyogenes (dle vyjádření lékařky horší, než ten typ strept.předtím) a dopor.výtěr z krku celé rodiny (minulý týden, nic nezjištěno). Lékařka má pro mě opět nachystán Augmentin, kdyby se něco našlo, ale krom mě nikdo nález nemá. Jsem trochu zoufalá, jelikož mě dnes začaly bolet ledviny a poslední dny mě bolí i nalačno žaludek (též pro mě nová zkuš., ale třeba je to jen "Vánoční stravou") a netuším, zda-li jde o souvislost a vůbec, co mám dělat. Prosím o radu, znova nasadit Augmentin a doufat? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důležitá je ta informace, že máte pozitivní stěr i po zaléčení antibiotiky. Veškeré vaše obtíže tedy budou způsobeny streptokokem a i když nepíšete typ, důležité je , že se jedná o beta haemolytickou formu, což je dost závažný nález. Ledvinné obtíže s tím samozřejmě souvisí, žaludeční ne!. Nový Augmentin bych vám asi nenasazoval , změnil bych antibiotickou řadu dle citlivosti!!Pokud nepomohou perorální ATB, bude nutné aplikovat léky parenterálně a pokud ani to ne, přimluval bych se za tonsilectomii.

MUDr. Vladimír Prokop
MUDr. Vladimír Prokop

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: FORTMEDICA ORL

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: