Streptococcus

Jsem tehotna a mam problemy se streptokokem - mela jsem tyto problemy jiz pred otehotnenim a bohuzel se je nepodarilo vcas vylecit. V prvnim trimestru jsem mela mast Dalacin, Macmiror cipky jiz asi 3x. Nyni jsem ve druhem trimestru a tak je pry v poradku zaroven s Macmiror pouzivat i antibiotika. Nejdrive mi predepsali penicilin, na ten jsem ale alergicka, takze mi predepsali Cotrimoxazol. V lekarne mi rekli, ze Cotrimoxazol nemam v tehotenstvi rozhodne pouzivat, jelikoz je prokazano, ze muze poskodit plod. Proto bych se rada zeptala odbornika. Zaroven mam premnozene kvasinky, beru probiotika, myju se ginexidem, vyplachuju Cloginem atd - vse na doporuceni lekare. Jaky postup byste doporucil? Velice dekuji za odpoved, Lenka

Odpověď odborníka:

V první řadě je potřeba vědět, jaký typ streptoccoca máte a kde se nachází a jaká je citlivost na antibiotica. Streptoccocus může být na kterékoliv sliznici, krk, nos, u vás předpokládám lokalizaci vaginálně, i když s textu to není zcela jasné. Jaký je typ? to určí z výtěru či stěru mikrobiologická laboratoř a současně stanoví, na které typy antibiotika je váš streptoccocus citlivý. Většina Streptoccoců je citlivá na penicilin a ten v těhotenství není kontraindikován. Pokud jste na něj alergická, záleží, jak vyšla mikrobiologie a citlivost a jestli je možné bakterii vylečit i jiným antibiotikem, které v těhotenství můžete. Pokud by takové antibioticum nebylo, pak je třeba usoudit dle vašeho klinického stavu, zda je v těhotenství nutno léčit. Zda není možno léčbu odložit až po porodu, jak moc je pravděpodobnost přechodu bakterie na plod. Když ale píšete, že jste měla problém i před těhotenstvím, tak pravděpodobně máte infekci dlouho, mohla přejít do chronicity, mohla jste si již vytvořit protilátky a není nutné hned teď přeléčovat. Ovšem definitivně se nemohu vyjádřit, protože neznám vaši dokumentaci podrobně a přece jenom při těhotenství je potřeba každý postup a každou léčbu zvažovat dvojnásobně pečlivě, proto danou situaci rozeberte s vaším ošetřujícím lékařem. S pozdravem Dr. Janoušková

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: