Streptococcus

Chtěla bych Vás požádat o sdělení Vašeho názoru. Před vánocemi mi lékařka z krve zjistila Chlamydia pneu. IgG-pro primoinfekce, z výtěru z krku haemophilus influenzae bealaktamáza a ze stěru z kůže staphylococcus sp.-koaguláza neg. Doktorka mi nasadila ATB Sumamed 500 (první tři dny 1x denně,poté tři týdny každý týden jedna tableta). Ještě jsem ani nedobrala ATB a již mi udělala opět krevní testy a výtěr z krku. Z výtěru z krku nález: streptococcus alfa-hemolytické, streptococcus gama, neisseria sp. a streptococcus beta-haemol. sk. G. Byl mi nasazen penicilin 750mg na 10dní. Výsledky z krkve uvádí dvojnásobně zvýšenou hladinu ASLO (hodnota 522), zvýšenou hladinu AST (hodnota 1.23), hladina ALT v pořádku, dále sníženou hladinu neutrofily (35.7) a zvýšené lymfocyty (51.0.) Již delší dobu mě bolí prsa i při jemném dotyku (gravidní nejsem), ovšem na to doktorka nijak nereaguje. Doktorka mi nic nechce vysvětlit, jednou jsem se jí rozbrečela v ordinaci, jelikož nevím, co se v mém těle odehrává a ona mi řekla, že jsem zralá na nějakého psychiatra, že toto vše je běžné onemocnění. O prázdninách jsem byla delší dobu pod stresem, jsem kuřačka. Častěji se cítím unavená, ale to přisuzuji denodennímu dojíždění autem do práce a brzskému vstávání. Chtěla bych Vás požádat, zda mě mají výsledky znepokojovat, zda je postup lékařky správný. Jinak bolesti v krku nemám, prý mírně zvýšené uzliny a také mě trápí časté pálení očí (poprskané žilky a nažloutlejší bělmo ve vnitřním koutku oka). Moc Vám děkuji za reakci a přeji Vám pěkný den.

Odpověď odborníka:

Je škoda, že jste nepopsala podrobněji, jaké máte subjektivní potíže. Vaše praktická lékařka by Vás samozřejmě měla znát nejlépe, důkladně Vás prohlédnout a vše Vám vysvětlit. Pokusím se alespoň zevrubně o svůj podhled:
Pokud Vás nebolí v krku, neměla jste teploty a nebyla nějak zvýšeně unavená, tak ATB byla nasazena podle mě zbytečně - některé bakterie se v těle mohou vyskytovat běžně a pokud se vybijí antibiotiky, tak se přemnoží jiné - viz Vaše výsledky. Neuvádíte CRP hodnotu, tu by bylo také dobré změřit před nasazením antibiotik. Ani zvýšené hodnoty ASLO nemusí nic znamenat ale pokud má Vaše lékařka pocit, že je potřeba to řešit, měl by postačit na přeléčení penicilin. Zvýšené jaterní testy (AST) můžete mít po těch antibioticích, zase tak velké hodnoty to nejsou. Pokud jste kuřačka, mohou být zvětšené uzliny v krku i Vaše hodnoty neutrofilů a lymfocytů normální - pro klid v duši je dobré udělat diferenciální bílý krevní obraz s nátěrem na sklo. Bolestivost prsou může být v souvislosti s přechodem, hormonální antikoncepcí, jinými léky.... ale to bych řešila primárně s gynekologem, nejlépe se nechte objednat na mamograf nebo ultrazvuk.
Pálení očí bych řešila na očním - můžete už třeba potřebovat brýle, doporučí Vám i oční cvičení na namáhané oči.
Celkově by to chtělo trochu zvolnit a zkusit se věnovat sama sobě (relaxační pobyty, masáže, sport, jóga, omezit kouření)

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: