Streptococcus beta-haemol. sk.c + výtěr

Dobrý den, před 10 dny mi z výtěru v krku našli Streptococcus beta-haemol. sk.C, obvodní lékař mi nasadil antibiotika Biodroxil 12 tablet na 6 dní, poslední den užívání antibiotik jsem přišel na kontrolu a byl mi opět proveden výtěr z krku. Dnes jsem byl na kontrole pro výsledek výtěru a mám normální nález v dutině ústí. Chtěl jsem se zeptat jestli bylo správně brát výtěr z krku v poslední den užívání antibiotik nebo se má brát výtěr s nějakým odstupem po dobrání antibiotik, aby nebyl výsledek zkreslený? děkuju za odpověď

Odpověď odborníka:

Nabrání kultivace z krku v poslední den užívání antibiotik není správný, protože antibiotika nadále působí. Je nutný odstup alespoň několik dnů (podle typu antibitoika alespoň 5-7 dnů). Pouze tehdy lze říci, zda byla antibiotická léčba úspěšná či nikoliv.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: