Streptococcus sp. +

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o radu. Manžel má poslední 2 měsíce neustálý suchý dráždivý kašel, z kašle ho už začal pobolívat hrtan, dokonce ztrácí hlas ( někdy je nakřáplý). Byl u svého lékaře, ten jej poslal na rtg který byl v pořádku. Dělal mu výtěr z krku kde mu byl zjištěn streptococcus sp. +, kultivace na Haemophilus influenzae byla negativní. Chtěla jsem se zeptat zda zmiňované obtíže může způsobovat ten streptococcus. A zda toho streptococcuse mohl chytit od syna který měl přibližně před 2 měsíci laryngitýdu která nakonec byla přeléčena atb. Pan doktor ,který manžela léčí neustále vyčkává s atb. a já mám trošičku obavy protože jsem nyní těhotná tak abych to náhodou nechytla. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Moc si vážím Vaší důvěry,bohužel,internetová poradna má svá omezení-Váš manžel je zřejmě mladý muž,myslím,že v jeho případě by žádný lékař obtíže nebral na lehkou váhu.Kultivační vyšetření musí být vždy bráno jen jako pomocné,rozhodující je klinický nález,posouzení celkového stavu-neobávejte se,ošetřující lékař Vašeho manžela jistě takto stav vyhodnocuje.Pokud se vyloučí plicní a ORL příčina kašle,většinou praktický lékař zvažuje dále gastroenterologické a alergologické vyšetření,zamýšlí se nad užívanými léky atd..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: