Streptococcus sp. +

Dobrý den paní doktorko, moc prosím o radu. Manžel 30 let má poslední 2 měsíce neustálý suchý dráždivý kašel, z kašle ho už začal pobolívat hrtan, dokonce ztrácí hlas ( někdy je nakřáplý). Byl u svého lékaře, ten jej poslal na rtg který byl v pořádku. Dělal mu výtěr z krku kde mu byl zjištěn streptococcus sp. +, kultivace na Haemophilus influenzae byla negativní. Chtěla jsem se zeptat zda zmiňované obtíže může způsobovat ten streptococcus. A zda toho streptococcuse mohl chytit od syna který měl přibližně před 2 měsíci laryngitýdu která nakonec byla přeléčena atb. Pan doktor ,který manžela léčí neustále vyčkává s atb. a já mám trošičku obavy protože jsem nyní těhotná tak abych to náhodou nechytla. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tento typ streptokoků bývá normální součástí mikroflóry ústní dutiny a částečně i hltanu, nebezpečné je jejich přemnožení. Vzhledem k tomu, že potíže se dle vašich informací týkají spíš hrtanu, doporučuji manželovi ORL vyšetření.

MUDr. Miroslava Frčková
MUDr. Miroslava Frčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: