Streptokok

Dobrý den, mám dotaz. Den před odletem k moři, můj sedmiletý syn chytl horečku. U doktorky mu byl udělán stěr z krku na streptokoka, který byl do 10 min. pozitivní.To samé měl asi před měsícem, kdy mu byl podán penicilín. Nyní dostal Klacid 500. Bylo nám, řečeno, že nesmí na sluníčko a nesmí se koupat, prostě nebrat k moři(turecko) Dovolená se tedy zrušila. Chtěla bych se prosím zeptat, co závažného by se mohlo stát, kdyby jsme letěli?Opravdu by mu to mohlo jen přitížit? Vždyt se říká, že moře léčí.Děkuji moc za tento dotaz. Petra

Odpověď odborníka:

Dobrý den Petro! Myslím, že jste udělali dobře, že jste neletěli. Bakteriální infekce organismus dítěte hodně oslabí a cesta letadlem a střídání teplot - pobyt v klimatizované letištní hale a poté v horkém klimatu, představuje poměrně velkou zátěž. Během čekání na letišti a během cesty letadlem a autobusem by byl váš synek navíc ve styku s velkým počtem lidí, mohlo by se stát, že na streptokoka nasedne ještě další komplikující infekce (to že užívá antibiotika ho proti dalším infekcím nijak nechrání). V neposlední řadě bych měla obavu z kvality lékařské péče v Turecku v případě, že by se u chlapečka rozvinuly závažnější komplikace, např. zápal plic, které by si vynutily třeba delší pobyt v nemocnici. Jinak máte samozřejmě pravdu, pro zdravé dítě je pobyt u moře velmi prospěšný. Hezký den.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: