Streptokok

Přeposílám původní dotaz a mou reakci: Dobrý den, chtěla bych se zeptat, čím může být způsobeno mé časté onemocnění angínou ?? Za poslední 3 měsíce jsem měla 3x angínu, naposledy jsem vydržela být zdravá zhruba týden. Angína přijde neočekávaně, nic mi není, možná drobet cítím veškeré klouby, probudím se a mám ihned zhnisaný krk, nateklý, ihned čepy, až celé mandle hnisem pokryté. Teploty kolem 39, až 40. Má obvodní doktorka mi dělala sedimentaci, krevní obraz, jaterní testy a tam jen byly vyšší ty jaterní testy, kdy mi na základě toho dělala další odběr krve, aby se vyloučila možná jaterní mononukleóza. Nyní to vypadá asi v pořádku, ale prý se měly tyto testy dělat na začátku onemocnění a ne až potom. Ještě udělají výtěr z krku a bude se čekat do dalšího příchodu angíny. Něco není ale v pořádku, takhle často jsem nikdy nemocná nebyla. Ano, je pravda, že prodělávám jen angíny, ale bylo to max. 1x do roka. Bylo mi mamkou doporučeno i užívat ostropestřec mariánský ohledně té možné jaterní mononukleózy. Děkuji, Jana Odpověď odborníka Dobrý den, častější angíny mohou mít příčinu v ložisku infekce, nejčastěji přímov madlích, nebo v celkové oslabení organismu (nepřecházíte ty angíny? Je nutné je vyležet a ležet ještě tak 3 dny po normalizaci tělesné teploty, pak se vracet do normálního režimu jen pozvolna. Neprodělala jste silný stres, apod.?) nebo v nedostatečném vymýcení původce infekce (první a někdy ani druhá antibiotika někdy nestačí a musí se dát cíleně podle výtěru další a ani ta někdy nestačí..zkrátka někdy je léčba angíny velmi svízelná a zdlouhavá). A nejste v prostředí, kde byste mohla angínu opakovaně chytit? (škola, školka...) Infekční mononukleoza má sice jeden z projevů bolesti v krku a zduření mandlí, ale není obvyklé, že by byly přítomné čepy a hnis, spíš povlak. Nicméně víc ukáže výsledek laboratorního vyšetření. Zažloutlé bělmo může s poruchou jater souviset, pokud se skutečně objevilo, neodkládejte návštěvu lékaře (= jděte tam co nejdřív). Ostropestřec je obecně vhodná bylinka při jaterních onemocněních, ale je lepší domluvit se s lékařkou, zda to nevadí ostatní léčbě. Reakce: V tuto chvíli jsem po různých testech a bylo mi zjištěno, že jsem si mezi angínama prodělala jaterní mononukleózu a v krku mi dle výtěru našli streptokoka. Nyní mám 3. den už 4. angínu za ty 3 poslední měsíce a léčím streptokoka (+angínu) penicilinem Penbene. Můžu pro to udělat něco ještě já sama? Chtěla bych Vás poprosit jak se toho už zbavit. Omezuje mě to pracovně. Ano, je pravda, že pracuji v prostředí většího počtu lidí (call centrum), ale už 3 roky a angíny mě začaly obtěžovat takhle často až teď. Myslíte, že by bylo dobré navštívit imunologii? Vydržím být zdravá tak týden, 10 dní, až 2 týdny, ale pak opět z ničeho nic začnou mé první příznaky a vím, co přichází. Četla jsem na internetu, že se pak doporučuje i odstranění krčních mandlí, sice se toho bojím, ale možná by byl klid..... Jen nevím, jak vypadá moderní medicína a zákroky, ale mé zážitky z dětství, kdy mi několikrát brali nosní mandle mě děsí. Děkuji Vám za odpověď, nevím si už rady a antibiotika věčně do sebe cpát nechci... Děkuji Jana

Odpověď odborníka:

Bylo by vhodné skutečně imunologa navštívit, zvláště po prodělané mononukleose se imunita na dlouhou dobu může narušit. Dále bych doporučovala provést výtěry z krku a nechat vyrobit speciální autovakcínu, kterou byste užívala. Odstranění krčních mandlí se provádí jen v případě těžkých stavů - jako je absces či rakovina - to není váš případ. Po jejich odstranění vlastně chybí filtr, který brání postupu infekce do dalších částí dýchacích cesta tak se infekce může nekontrolovatelně šířit do těla. můžete zkusit i Wobenzym jako nespecifickou imunomodulaci.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: