Streptokok

Před dvěma měsíci jsem dostala antibiotika na vleklé chřipkové stavy. Po dobrání mi byl udělán výtěr z krku a zjištěn streptokok. Dostala jsem další antibiotika. Bohužel si nepamatuji název, jen vím, že to nemohl být penicilín, na něj mám alergii. Po dobrání léků mi bylo pár dní dobře a potom jsem začínala mít pocit, že se vše lehce vrací. Takoví divný pocit v krku a kašel. Před dvěma týdny jsem dostala normálně v termínu měsíčky. Ty mi ovšem skončili až včera a to po podání léku Ergotamin od mé gynekoložky. Třináct dní jsem krvácela a když mi včera krvácení skončilo, dostala jsem okamžitě zánět močového měchýře..asi. Nic mi dnes u lékaře nebylo pořádně vysvětleno, pouze to, že se to stává. Dostala jsem další antibiotika..Ciprinol. Jak často se to může opakovat, co s tím?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marcelo. Antibiotika jsou léky, které mají za úkol zabíjet bakterie. Čím širší spektrum původců (infekcí) jsou schopné zničit, tím větší je šance, že mohou působit různé nežádoucí účinky, z nichž nejčastější jsou problémy spojené se zničením "hodných" bakterií, které máme na sliznicích normálně a které nám nijak neškodí, spíš naopak jsou prospěšné. Jako například střevní bakterie, nebo bakterie v pochvě. To bude pravděpodobně Váš případ. Na sliznicích se pak mohou množit kvasinky, či přerůstat baketrie, které jsou na podávaná antibiotika necitlivé, a ty pak způsobují průjmy nebo kvasinkové infekce močového nebo pohlavního ústrojí. Pokud máte zánět močových cest, měla byste užívat i doplňkovou léčbu, jako jsou brusinky nebo extrakt z nich, a dále také probiotika, což jsou léky, které napomáhají obnově "zdravé" mikrobiální flóry na sliznicích. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: