Streptokok a léčba ospenem u dětí

Dobrý den, moc děkuji za odpověď na velké krční mandle u syna a chtěla bych se ještě zeptat. Syn teď v pátek dobral atb Fromilid na spálovou angínu. Při kontrole se dr nezdál, takže jsme měli přijít dnes (třetí den po dobrání) na výtěr, přesný výsledek bude ve středu, ale udělala mu ještě rychlý test na streptokoka v ordinaci a vyšel pozitivní. Takže mu dala Ospen 1000. Jenže před dvěma lety měl syn streptokoka a 2x za sebou Ospen a stále ho podle výtěru měl, tak jsme chodili 7x na pýchaný penicilin a pak tři dny bral ještě Ospen a ani to nezabralo, tak jsme šli na orl a tam mu dr dala Amoxiklav, až ten zabral. Bojím se tedy, co bude teď, když mu dětská dr opět předepsala Ospen - sice ten silnější, před tím měl ten 750. Myslíte, že teď může zabrat? Mám strach, aby něměl po dobrání výtěr opět špatný. Navíc mladší syn (4 roky) měl to samé ve stejnou dobu a také dobral v pátek atb, ten měl ale Ospen 750 a dnes(třetí den po dobrání) mu také vyšel ten test u dr pozitivní, takže má také dva dny po dobrání minulých atb už další, ale ten má tedy znovu Ospen 750. Jak je možné, že ani jednomu první léčba nezabrala? A myslíte, že tedy teď ten Ospen zabere? Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není vyloučené, že streptokok je rezistentní na Ospen ( není citlivý), záleží též na typu, nutně je třeba přeléčit jen pyogenní streptokok. Doporučila bych návštěvu ORL nebo rovnou infekční odd. nemocnice, kde tyto zapeklitosti řeší, na podzim rozhodně absolvujte imunologické vyšetření, těmto infekcím lze po vhodné imuno léčbě předejít.

MUDr. Karolína Dostálová
MUDr. Karolína Dostálová

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL ambulance PP Hospitals, Nemocnice Brandýs nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: