Streptokok b u novorozence

Dobrý den, vím že je pro narozené děti nebezpečný streptokok B na který mi dělali před porodem vyšetření, které bylo negativní. Nyní mám syna (7 týdnů) a přítel mu občas olizuje dudlík, když mu upadne, ačkoli jsem mu několikrát říkala ať to nedělá. Mám strach že by mohl mít streptokoka a ohrozit tím syna, jak moc je to pravděpodobné a měla bych požádat o nějaké vyšetření pro jistotu?

Odpověď odborníka:

Streptokok samozřejmě může napadnout i novorozence a onemocnění se nejčastěji projeví horečkami, vyrážkou, nechutí k jídlu/kojení, zvracením .... Pokud je syn bez obtíží, není třeba vyšetření. Příteli ale jasně vysvětlete, že je olizování dudlíku nehygienické. K prokázání případné infekce streptokokem je možné je provést kultivační vyšetření z krku.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: