Streptokok na jeden křížek a moraxella na dva křížky

Dobrý den, vážená paní doktorko, ráda bych se Vás zeptala, jestli dítě, které má zjištěného streptokoka na jeden křížek, je pro ostatní infekční nebo ne. Jde o mou dceru, u níž dětský lékař zatím nenasadit antb., jen ji nechal doma, může jít po týdnu do školy, aniž by nakazila ostatní? Já sama jsem před 10 dny měla vytestovanou Moraxellu, dobrala jsem Zinnat a prý nový stěr po antibiotikách se dá znovu udělat po 10 dnech od dobrání antb. Prý záleží jen na tom, jak se já nebo dcera, cítíme. Četla jsem ale, že bacil může být přítomen, aniž bychom dál pociťovaly potíže. Děkuji Vám. Jiřina D

Odpověď odborníka:

Prosím uveďte typ streptokoka, protože ne každý streptokok je infekční a některé jsou dokonce součástí normální flóry a není třeba je léčit. Pokud by se jednalo o patogenní druhy, byla by vaše dcera infekční pro ostatní děti a bylo by vhodné ji přeléčit antibiotiky - stačí klasický penicilin na 5 dnů. Přítomnost bakterie kdekoliv v těle s možným infekčním potenciálem se nazývá bacilonosičství, které může trvat řadu měsíců i let. Napište mi také prosím, zda vůbec měla dcera nějaké obtíže a pokud ano, tak jaké.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: