Streptokok pneumonie v krčních mandlích

Dobrý den, jsem pacient s celiakií,oslabenou imunitou/snížená složka CD8/,alergií na roztoče,zvýšené protilátky na štítnou žlázu,slabě pozitivní Heliobacterie-/pro normální endoskopický nález nepřeléčen/.Pro opakované infekty v krku v minulosti několikrát přeléčen ATB,poslední 2 roky ve výtěru v krku nález Strept.pneumonie-nepřeléčen,ATB již jen 1-2 do roka,nyní po změně ušního lékaře mě byl proveden znovu výtěr -nález Strept.pneumonie M forma,lékař mě naordinoval přeléčení Penicilinem 1,2 mega BIOTIK,celkem 60 tablet/3x1tableta denně/.Chtěl jsem se zeptat,zda postupoval správně i vzhledem k mým dalším diagnozám a chronickým problémům a léčba bude mít efekt?Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pane Tome. Je třeba zdůraznit, že volba léčebného postupu je věcí ošetřujícího lékaře a takto na dálku bez znalosti detailů a možnosti Vás vyšetřit nelze tudíž hodnotit přesně správnost nebo nesprávnost postupu. Při nejasnostech se musíte primárně obracet na příslušného ošetřujícího lékaře. Čili k Vašemu dotazu jen obecně - pro zhodnocení stavu by bylo potřeba vědět, jaké máte vlastně konkrétně potíže, píšete "infekty v krku", což je velmi obecný pojem, takže bohužel nelze ani odpovědět na otázku, zda léčba bude "mít efekt"... Nález Strep. pneumoniae není sám o sobě důvodem k léčbě, tato bakterie je běžně přítomná na sliznicích horních dýchacích cest i u zcela zdravých osob. Délka přeléčení Vám doporučená se jeví zbytečně dlouhá (opravdu Vám bylo řečeno, že máte brát penicilin 20 dnů?), doporučená dávka antibiotika může být nedostatečná (zde záleží i na Vaší hmotnosti). Doporučuji, jak již výše řečeno, se s dotazy obracet na ošetřujícího lékaře.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: