Streptokokus agalaccie a plánované těhotenství

Dobrý den, mám roztroušenou sklerozu. Chceme s přítelem miminko ale máme problém. On má neustále streptokoka agalaccie a po každém nechráněném styku ho chytnu a skončím na antibiotikách. Již několikrát se léčil ale jeho urolog už neví co mu napsat protože na nic nereaguje a nález je stejně hojný. Odeslal ho k praktické lékařce ať to začne řešit ona ale ona mu řekla že je to přirozená bakterie a nebude to řešit. Já jsem minulý rok byla neustále na ATB a nakonec skončila na infekčním s klostridiemy. Používáme kondom a to nemám žádné problémy. Bojím se otěhotnět protože jsem četla že je ta bakterie pro mimčo nebezpečná. Zrovna tak vzhledem k mé diagnoze není vhodné mít během těhotenství, kdy nebudu mít léčbu, infekci. Nevím si rady co s tím? Platí pojišťovny umělé oplodnění v tomhle případě? Děkuji za odpověď. S pozdravem V

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nález Streptokoka agalactiae není skutečně třeba přeléčit, pokud jeho výskyt není doprovázen obtížemi, tedy výtoky, pálením, bolestmi atp. Bakterie může ohrozit plod při porodu. V porodnici je na to myšleno a matky s přítomností Str. agalactiae v pochvě dostávají preventivně za porodu antibiotika intravenozně k ochraně plodu, tím je riziko přenosu infekce na dítě zcela minimalizováno. Vzhledem k roztroušené skleroze je vhodné otěhotnění naplánovat také po dohodě s vaším neurologem. Protože se neléčíte s neplodností, nelze nyní uvažovat o umělém oplodnění.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: