Stres a hypochondrie

Dobrý den, již několik měsíců bojuji z obrovským strachem z ALS - začalo to škubáním svalů, po pár měsících se přidaly potíže s vyslovováním - nejprve velmi slabé, pouze ,,šlapání na jazyk" a pocit ztuhlosti tváří. Bohužel jsem začala hledat na internetu. Potíže se od července postupně zhoršují - vynechávání písmenek, lenost jazyka a měkkého patra a mluva jak v opilosti, cukání ve svalech také. Potíže s mluvou kolísají, některý den skoro dobré - tak se uklidním, další den zhoršení a já se hroutím. Někdy kolísají i v průběhu dne. Od začátku jsem se začala hrozně sledovat, nezdravě, nyní mi potíže přerostly přes hlavu tak, že už nemůžu normálně fungovat. nepřestávám na to myslet. Na neurologi kontrola až za tři měsíce, lékař zatím diagnozu nepotvrdil ani nevyvrrátil, k psychiatrovi jsem se objednala, ale volný termín až za dva měsíce. Mohla bych si tyto problémy způsobovat sama svým stresem a hypochondrií? Moc prosím o radu, jak tyto stavy zvládat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano samozřejmě je možné, že si sama situaci zhoršujete tím jak se na problém soustředíte. V každém případě je potřebné získat vyjádření neurologa a dále bych vám doporučovala vyhledat i psychoterapeutickou pomoc, která podpoří ještě lepší zvládání celé situace.

PhDr. Jana Müllerová
PhDr. Jana Müllerová

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologická pomoc Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x