Střevní bakterie v moči

Dobrý den, chtěla bych otěhotnět, jenže můj problém je to, že se léčím už půl roku se střevníma kmenama v pochvě a moči, léčim se antibiotikama, ale léčba nezabírá. Co by mi mohlo pomoct? Můžu uškodit dítěti, když budu v těhotenství brát antibiotika? Byla jsem bez příznaků, jen jsem nesla moč ke kultivaci, protože jsem chtěla vědět, jestli je v pořádku a najednou mi zjistili právě tyto bakterie. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Pokud chcete plánovaně otěhotnět, je lepší se prvně vyléčit. Určitě antibiotika v těhotenství škodí a předepisují se jen v nejnutnějším případě. Střevní kmeny bakterií se do moče dostávají ze střeva, je potřeba hodně pít, často, po 2h chodit na WC. Dbát na úzkostnou hygienu po stolici, sprcha, hygienické čistící ubrousky, vyvarovat se sex. styku, je možné, že bakterie na vás přenáší partner. Což podle mých zkušeností je velmi, velmi časté. Partner musí dbát na hygienu stejně jako vy. Přeléčit se ATB a pak se určitě musí efekt dostavit.

MUDr. Zdeňka Janoušková
MUDr. Zdeňka Janoušková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Velká Bíteš

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: