Střevní dysmikrobie

Po terapii ATB (Dumox 1000) mívám kručení ve střevech, hlavně při plynatosti a před/po velké potřebě. Obvodní lékařka mi řekla že mám střevní dysmikrobii.Probiotika beru 15 dní (během užívání antibiotik jsem nic nebrala, nevěděla jsem to).Mívám ve stolici hlen, jinak nemám bolesti, spíše nepříjemný pocit ve střevech. Jak dlouho trvá léčba? Je vhodná nějaká dieta?? Měla bych podstoupit kolonoskopii? Už to trvá přes měsíc a začínám být zoufalá.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, s velkou pravděpodobností se skutečně jedná o dysmikrobii po užívání antibiotik (ATB). Záleží i na tom, jak často ATB užíváte a jak se celkově stravujete, míra stresu, pohyb - tedy celková životospráva, stav imunity. Napříště pamatujte, že je vhodné dodávat probiotika již během léčby, mezi jednotlivými dávkami ATB. Samotný Duomox může mít jako nežádoucí účinek gastrointestinální příznaky vč. nadýmání a břišní dyskomfortu. 15 dnů užívání probiotik je poměrně krátká doba. Pokud tolerujete mléčné výrobky - doplňte probiotika i z jogurtů, omezte sacharidy a průmyslově zpracované potraviny. Vyhovte svému tělu a jezte potravu, která je vám na trávení příjemnější - např. lépe je stravitelná tepelně upravená zelenina, rýže, vařené vločky.... Pokud by problémy přetrvávaly, domnívám se, že není nutné začít s kolonoskopií, ale váš lékař vám může např. na recept napsat probiotika s vyšším obsahem bakterií. hm

MUDr. Hana Mojžíšová
MUDr. Hana Mojžíšová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: MUDr. Hana Mojžíšová, výživové poradenství v centru Prahy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: