Střevní potíže

Dobrý den, od 15. srpna mě trápil dlouhodobý průjem,měla jsem uplé kreče v břiše, dva dny i zvýšenou teplotu a nikde předtím jsem na dovolené nebyla a jídlo jsem jedla pouze doma. Proto jsem byla u doktorky po týdnu, kdy průjem neustával ani po černém uhlím. Paní doktora mi předepsala léky ercefuryl, které jsem využila celé ale průjem neustal. Šla jsem tedy znovu k paní doktorce, kde mi byla odebrána krev, moč i stěr a všechny vysledky byly v pořádku. Ale bohužel průjem pokračoval, tak paní doktorka mi řekla, že mám dva tydny dodržet přísnou dietu (kteru jsem se snažila dodžet po celou dobu) a užívat černé uhlí. Takže další dva týdny jsem jedla pouze suché pečivo a rýžu s mrkví a týden jsem užívala hylak forte, kdy jsem měla ten týden pravidelnou stolici a už téměř v pořádku. A postupně jsem začala jíst jako dřív, někdy se mi stalo, že stolice byla ještě kašovitá, ale už ne vodnatá. A jednou jsem ve stolici objevila i krev, ale jednalo se pouze o kapku krve a vickrat se to neopakovalo, ale mám dojem, že se ve stolici vyskytl hlen. Ale poslední dva týdny mě trápí opačný problém, ted na stolici chodím tak po 3 dnech s tím, že mě už pak někdy i bolí břicho a mám problém se vyprázdnit a mám neustálý pocit nevyprázdněnosti, jako kdyby v tom konečníku něco bylo. Říkala jsem si zda se nejedná o hemeroidy? U Řitního otvoru mám jak kdyby jeden takový uzlík, ale ten tam snad byl odjakživa a nikdy mě netrápil, ale používám ted poslední týden mastičku Faktu a snažím se to i prstem trochu dostat dovnitř do konečníku trochu te masti a mám pocit jako kdyby tam byla nějaká naběhnutá žilka a uvnitř nějaký větší uzel, který tam vlastně zavazí a jako kdyby mi způsoboval ten pocit nevyprázdněnosti. Tak mám zajít opet za mojí obvodní doktorkou? Mohly by to být hemeroidy? A jak mám řešit "zácpu"? Zkoušela jsem i skelnici vody po ránu a nepomáhá mi to. Někdy v konečníku cítím i takový tlak. A jenom doplňuji, že je mi 21 let a od toho srpna jsem zhubla 2 kila. Děkuji moc za odpovědi a rady.

Odpověď odborníka:

Dobrýde den, při podezření na hemoroidy by jistě byla na místě rektoskopie. Takto na dálku a bez fyzikálního vyšetření vám příčinu obtíží nedokáži sdělit. Pokud vás aktuálně trápí zácpa, zaměřte se na zvýšení vlákniny ve stravě, dostatečný pitný režim a pravidelnou pohybovou aktivitu. Za pokud jistě stojí i přírodní přípravky typu Fructolax. Hezký den.

MUDr. Petra Kánská
MUDr. Petra Kánská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: OPL, spol. s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: