Střevní potíže po atb

Před týdnem syn ( 2.roky a 4 měsíce) prodělal Spálu. No dvě nezávisle na sobě lékařky určily diagnózu. Měl ji v podstatě jen den a půl. (horečka byla jen den,ale pupínky a malinový jazyk ještě pár dnů. Pupínky měl opravdu až moc a byla obava že by mohl být problém a řešilo se zda ho nenechat v nemocnici ) Výtěr z krku -tam nic nebylo ( ale byl dělán až po podání třetí dávky ATB Ospen ) Vyšetření moči dopadlo na jedničku..........Byl nemocný vlastně jen jeden den a pak zase skákal jako kozlík. ATB jsme dobrali a ještě pár dnů jsme raději zůstali doma.......Nasadila jsem od Biotron Laktobacily baby bifi. Jí hodně zeleniny,ovoce,obiloviny ,luštěniny ( preferuji zdravou a vyváženou stravu )........Náš problém: začal si nyní stěžovat na bolest bříška. Za tento týden je to už po druhé. Ukazuje mi ,že ho to bolí v oblasti játer (střeva - na pravé straně ). Je fakt ,že po tom za chvíli jde na záchod ( dělat bobek ) a pak ho už nic nebolí. Chci se zeptat : je možné že je jen rozhozená mikroflóra a potřebuje se usadit po nemoci a ATB ? Byla to jeho uplně první nemoc a tak nevím. Nikdy zatím ještě neměl ani rýmu. Nechci zbytečně plašit,ale také nechci něco podcenit. ...Myslíte, že to je jen dozvuk nemoci a ATB ? ..........Ani netuším kde mohl Spálu chytit. S dětma co si hraje tak jsou zdravé a ven chodíme každý den od narození minimálně na tři hodiny a chodíme do přírody do lesů a vinohradů ,kde s lidma nedojdeme do kontaktu. Pak mě ještě napadlo zda to nemohl chytit ode mě. Už asi měsíc mám v krku knedlík a trošku mě škrabe v krku. Sem tam mě zabolí v uchu ( bude to asi průvanem který jsem si občas udělala doma v létě když jsem větrala a nebo z klimatizace v autě ( v autě mě to hodně vadí ).

Odpověď odborníka:

Adélo, nejdřív k nákaz spálovou angínou, jedná se o onemocnění, které se přenáší jako kapénková infekce při kontaktu s nakaženým nebo nosičem spálového bacila, tento kontakt nemusí být ani nějak těsný, stačí pobyt v dopravním prostředku MHD, v obchodě, výtahu a je to. Zdrojem můžete být i Vy pokud Vás bolí v krku, doporučuji u Vás stěr k vyloučení streptokoka skupiny A. Co se týče bolestí bříška po ATB terapii, může se jednat o narušení střevní mikroflóry působením ATB, i přes preventivní podávání probiotik, co vede k větší tvorbě plynů, které ho pak tlačí v bříšku. Pokud je dítě spokojené, bez teplot, nemá zácpu či průjem, stolice je obvyklé barvy, konzistence, bez příměsí krve či hlenu, nemusíte se ničeho obávat. Pokračujte ještě pár týdnů v preventivním podávání probiotik, k tomu hojně tekutin, možná přechodně omezit přísun nadýmavých potravin, uvádíte hodně luštěnin ve stravě. Pokud se tento stav nezlepší, nebo naopak se bude horšit, vyhledejte okamžitě pediatra. S pozdravem, MUDr. Veronika Horáková

MUDr. Veronika Horáková
MUDr. Veronika Horáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Klinika pracovního lékařství a cestovní medicíny FNKV

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: