Střevní zánět, bolesti páteře, zvýšené pocení, potíže se štítnou žlázou

Dobrý den paní doktorko, mám na vás velkou prosbu o radu a váš názor na moje potíže. Budu se snažit napsat to co nejstručněji. Od března loňského roku mám Ulcerózní kolitidu (chronický zánět tlustého střeva). V prosinci nastala ataka a teď to mám v remisi. V létě mi byla zjištěna snížená funkce štítné žlázy, ale protilátky jsou stále negativní, teď po kontrole mám TSH v pořádku, pak díky nemoci střeva mi byly zjištěny trombofilní stavy, kdy budu při zátěžových situacích dostávat injekce, na podzim jsem měla zánět a polyp žaludku, po poslední kontrole by to mělo být v pořádku, jen jícen úplně nefunguje a beru léky na pálení žáhy. Od ledna do května jsem se léčila několika léky a hlavně čípky na gynekologii, kde byl zjištěn zánět ze stolice a nedalo se to vyléčit, ale naštěstí se už povedlo (v aktivním stádiu střeva v prosinci a lednu, jsem bohužel měla úniky stolice, když mě venku chytla náhlá křeč). Teď jsem chodila i na Neurologii a byl mi zjištěn utlačený nerv v oblasti lokte na levé ruce, přitom si nemyslím, že bych se o lokty opírala nějak často. Dostávala jsem na to injekce, ale ruka stále zlobí, mravenčí z ničeho nic a v noci ani nemluvím, to mě probouzí, v září jdu na kontrolní EMG a doktorka zjistila, že mám něco s krční páteří, ztuhlou šíji a že mám omezený pohyb hlavou do stran, chodila jsem na rehabilitace, ale nepomohlo to. Teď na kontrole jsem doktorce řekla, jak mi je, a poslala mě na krev na Boreliozu, ale ta je nakonec negativní. Od září se léčím na psychiatrii, beru několikátá antidepresiva, před cca 2 měsíci byl můj stav trochu lepší, ale opět je mi mizerně, žádná antidepresiva nepomohla, ale to proč píšu je, že mě trápí od cca února, března hrozné pocení, je jedno jestli je 15 nebo 30 stupňů, ze mě tečou čůrky potu, nejvíce na obličeji, zádech a na hrudi. Ruce, nohy a vůbec celá spodní část je normální, stydím se být mezi lidmi, jsem z toho pak sama hrozně otrávená a když přijdu domů a vidím, jak jsem zpocená, a k tomu se cítím strašně špatně, tak začnu brečet. Nikdy dřív jsem tyto potíže až takového rázu opravdu neměla. Ještě bych ráda napsala, že před rokem jsem měla vždy večer zvýšenou teplotu na max 37,3, po dobu 3 měsíců, doktorka na Gastru mi tam napsala do zprávy, že mám unavový syndrom, protože za poslední 2 roky jsem stále velmi unavená a je to čím dál horší. Jen nechápu proč, psala Únavový syndrom, když jsem nebyla nikdy vyšetřena na Revmatologii. Moje krev je pokaždé různá, teď naposled jsem měla zvýšené trombocyty na 450, ale nic se s tím nedělá, tak nevím, jestli je to zásadní, ale neustále až na leden se mi ukazuje pořád CRP zvýšené od 7-20, prý to bude střevem, i když je v klidu, testy na autoimunitu je Ana pozitivní, ale už je to rok starý výsledek. Teď tak obden mám zas zvýšenou teplotu, cítím často jak mi hoří obličej, hlava bolí a ta únava přetrvává, nejsem skoro schopná dělat běžné činnosti a to teď ani nepracuji. Když jsem se snažila zjistit příčinu pocení, tak 2 doktorky mi tvrdí, že to bude psychikou, i když to nedávno bylo třeba lepší, je to vůbec možné? Proč by se pocení nedostavilo kvůli psychice už dříve? Zvýšená teplota podle prakt. doktorky je prý proto, že zánět střeva je chronický, i když je v klidu, ale tělo se brání a tím je ta teplota, teď o víkendu nevím, co se stalo, ale ležela jsem 3 dny s průjmem cca 8krát za den a hroznými křečemi žaludku, teď je to lepší, ale stolice je všelijaká, ale aspoň krev jsem tam neobjevila jako dříve. Říkám si, proč se nedělá nic s tím vším, ta teplota apod, s tím se strašně špatně žije, opravdu nemám sílu. Alergie mi nebyla zjištěna a ráda bych podotkla, že před rokem před zjištěním štítné žlázy jsem zase naopak měla neustále zimnice, nemůžete mi poradit k čemu by to hrozné pocení, případně zvýšená teplota, mohlo být? Na koho bych se mohla obrátit, protože už si nevím rady. Podle lékařů to pocení není ani léky, jinak beru za léky Pentasu, někdy i Asacol čípky, Euthyrox75, Loseprazol, Wellbutrin, Prothiaden25 a Sorbifer. Nebylo mi příjemné, když mi sestra na Gastru, kam chodím do Poradny každé 3 měsíce, řekla, že jsem jak důchodce, že bych ve svých 30 letech měla mít jiné starosti. Děkuji vám moc za jakoukoli radu a pomoc, přeji krásný den a omlouvám se za můj dlouhý dotaz.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v tomto případě vůbec není lehké radit. Co mě napadá, že by se mohlo ještě dovyšetřit, je podezření na feochormocytom (hormony nadledvin), případně vůbec celkové vyšetření na endokrinologii, ne pouze štítná žláza. Celkový krevní obraz Vám asi dělali a ultrazvuk břicha také - pokud ne, tak by se to mohlo doplnit. Držím palce na zlepšení stavu a dobrání se psychické pohody!

MUDr. Vendula Bartáková
MUDr. Vendula Bartáková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Postgraduální studium na Ústavu patologické fyziologie LF MU

 
Líbí se vám odpověď?
-8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: