Střídavá ztráta čichu

Můj přítel má od malička alergii na prach a roztoče a do toho i astma. před rokem byl na operaci s dutinami, a poté začal proplachovat speciální konvičkou nosní dutiny slanou vodou a stříkal vincentku. I přes to však ztrácí střídavě čich, má neustále oteklou sliznici a sípe. Průchodnost mu zlepšuje Olynth a kotikoidy, čemuž však chceme předejít, aby užíval do konce života. Byl na vyšetření ORL, chodí na Alergo, podstoupil hydrocolonii, ale zdá se, že problém je v imunitě. Nejhůře je mu v tomto období chladného počasí, kdy kašle téměř neustále. V poslední době právě i ztrácí čich, nevíme proč a při jakých příležitostech. Byla by nějaká rada, co bychom mohli ještě zlepšit, co by měl užívat? Je mu 30 let. Moc děkuji, Michaela

Odpověď odborníka:

Důležité je hlavně důsledně léčit alergii, nevím co Váš přítel přesně užívá. Nedostatečně léčená alergie , může zapříčinit oslabení sliznic a následně je i vyšší riziko infekcí hlavně virové etiologie, mohou se projevit i poruchy funkce sliznic včetně ztráty čichu..
Léčba alergie je dlouhodobá a celoživotní, do léčby patří moderní antihistaminika s protizánětlivým účinkem a lokální léčba sliznic /nasální steroidy , rozhodně by se neměly dlouhodobě používat spreje typu Olynth/, inhalační preventivní léčba na terapii astmatu.
U alergie na roztoče by tato léčba měla být celoroční. Možné je i zkusit specifickou alergenovou terapii, která jako jediná může odstranit příčinu alergie. Vhodné by bylo doplnit i imunologické vyšetření, které by mělo předcházet nasazení této terapie.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: