Střídavé různorodé potíže

Dobrý den, chci se zeptat, jelikož si už nevím rady. Před 6 měsíci jsem byla na radiofrekvěnční ablaci kvůli zhoršujícím se tachykardiím, které se jen těžko zvládaly léky či vagovými manévry. Dle lékaře vše proběhlo v normě a po max.3 týdnech jsem měla nastoupit do zaměstnání. Jenže já trpěla únavou až vyčerpáním a svalovou křečí. Laboratorní vyšetření před zákrokem bylí v normě a bylo přihlédnuto k leidenské mutaci a hypothyreoze s níž se léčím 3 roky. I přes neustávající potíže jsem po 2 měsících nastoupila do práce. Únava byla stále horší a stíhala mne jedna infekce za druhou. Obvodní lékařka odhalila chudokrevnost. Po nasazení Aktiferinu se krevní obraz zlepšil, nicméně mne odvezla záchranka s bolestí na levé straně hrudi, krku, lopatky a závratě do nemocnice. Kardiologie neshledala žádný problém. Jsem 2 měsíce doma a opět infekce, virózy, na imunologii napsán bronchovaxom; jinak vše ok. K tomu se přidaly závratě a tlak v hlavě na spáncích, jako kdyby mi někdo hlavu mačkal. Také jsem po úrazu krční páteře asi před 2 lety, ale takové potíže jsem neměla ani bezprostředně p úraze. Dále mi hodně klesl krevní tlak,jsme bledá i přes doplněné železo. Běžně jsem měla tlak kolem 90/50 v poslední době spíše vyšší a nyní klidně 87/53 i méně. Je to vyčerpávající dotaz, ale už si nevím rady. A málem bych zapoměla na další potíže, bolest pod pravým ramenním kloubem, brnění prstů, špatné držení předmětů. Vyčistit si zuby je velmi bolestivé. Prosím poraďte, jaká další vyšetření podstoupit ? Nevím si rady. Mám za sebou pouze kardio, kam docházím, endokrinologii, imunologii a jsem objednána na rehabilitace. Zvažuji i kontrolu na hematologii. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marcelo. Závratě, bolesti hlavy a únavu může spůsobovat hypotenze. Aby se Vám krevní tlak normalizoval, je nutné, aby jste dodržovala pitný režim ( aspoň 2litry tekutin/den), zvýšila příjem soli ve stravě. Tlak pomůže znormalizovat i šálek kávy. Pokud daná opatření nepomůžou, lze zvedat tlak farmakologicky: midodrininem ( prodává se pod názvem Gutron). Únavu, křeče svalů ( hlavně při fyzické zátěži) vyvolává taky anémie, se kterou se nyní léčíte. Bolesti na hrudi, bolesti lopatek a ramen či brnění prstů mají společného jmenovatele- páteř. Proto by jste měla podstoupit neurologické vyšetření a minimálně by Vám měli provést rtg snímky krční a hrudní páteře - obzvlášť, když máte v anamnéze úraz páteře. Léčba se pak odvíjí od jednotlivých nálezů.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: