Struma, která způsobuje dušení

Vážená paní doktorko, již jsem Vám jednou psala, ale myslím, že potřebuji ještě více poradit. Posílám údaje o stavu mé štítné žlázy :levý lalok je objemný, 56x25x23,nehomogenní, uzlovitý - uzly solidní do 15mm i cystické, vaskularizace je zvýšená. Kaudálně lalok dosahuje až ke sternu) a po endokrinologickém vyšetření (Nodozní struma 1 sin s útlakem krčních orgánů, levý lalok 17x18x56 v LL je uzel nehomogenní vel. 15x20x30) a byla mi navržena a doporučena levostranná lobektomie. Chtěla bych objasnit, co znamená "dosahuje až ke sternu", prosím? Může se struma nadále zvětšovat v průběhu 4 měsíců? Můžou nastat komplikace a jak se jim vyhnout? Nebylo by lepší do operace nasadit nějaký lék? Na operaci mohu jít až v prosinci a mám častý výskyt dušení. Vždy si zkusím vzít prednison, neurol (občas si myslím, že si se mnou hraje psychika a tak se mé dušení zhoršuje), dýchnu si Ecosalu, protože jsem astmatik...Některé dny něco z toho zabere, ale jiné se stále dusím...většinou večer, když ulehnu do postele, jindy od rána až do večera...někdy se stav, tak zhorší, že musím na pohotovost, ale tam mi nic nezjistí (Jsem v Anglii). Každý ráno se probouzím zahleněná, hleny mě dusí. Byla jsem před půl rokem kvůli tomuto zahlenění na gastrovyšetření ale nic nezjistili. To zahlenění je otravné a trvá dlouho. Některý týden, není tak zlé, jiný je velmi produktivní. Omlouvám se za tolik dotazů, vím, že toho máte hodně a většinou stále odpovídáte na stejné věci. Velmi Vás prosím o nějakou radu, jak to přežít až do prosince.... Prosím, neberte mě že jsem hloupá, když to odkládám, jestliže se jedná o mé zdraví, ale bohužel jsem díky předcházejícím problémům již zmeškala půl roku lítáním po doktorech na různá vyašetření. Až od září jsem si našla dobré zaměstnání, v kterém nemohu mít volno dřív jak v prosinci. Některé týdny jsou v pořádku, jiné se dusím každý večer....Jsem z toho už vyčerpaná a psychicky špatná. Už je to 10 měsíců, co každý den, mám nějaké zdravotní obtíže....Většina lidí se operace bojí, ale já se na ní těším, protože věřím v lepší zítřky. Jen to musím nějak ve zdraví přežít a už nevím na koho jiného se obrátit. Omlouvám se za můj sloh, a velice Vám děkuji za Váš čas porozumět mému problému a mým otázkám. Jsem velice vděčná za Vás doktory na této stránce, že věnujete svůj čas pro pomoc druhým. Velice děkuji za odpověď a přeji Vám krásný zbytek dne. S upřímným pozdravem Tereza

Odpověď odborníka:

To, že štítná žláza dosahuje až ke sternu znamená, že je tak velká, že se dotýká hrudní kosti (při dalším růstu pak roste za hrudní kost do prostoru hrudníka, kde může pak utlačovat i orgány hrudní - což u Vás zatím snad nenastalo).
Štítná žláza může narůst i v průběhu 4 měsíců, závisí, jak moc aktivní je daný proces (množení buněk, které způsobilo nárůst laloku a uzel v něm). Ke zvětšení může dojít i náhle, v případě, že by došlo k prasknutí nějaké cévky v uzlu a náhlému zvětšení jeho objemu.
Co se týče léčby, lze zkusit hormony štítné žlázy (pokud to dovolují hormonální hladiny, které máte), to by Vám musel předepsat endokrinolog. Úspěch není nijak zaručený, ale za pokus by to možná stálo (aslespoň jako snaha o dočasnou stabilizaci laloku).
S tou dušností opravdu asi neporadím nic jiného, než po zalehnutí zkoušet polohu na boku, ne na zádech, vyvarovat se nachlazení.
Kolik podílu má na dušnosti psychika a Vaše astma nedokážu odhadnout.
Moc držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: