Struma s uzlem laloku vlevo

Prosím o odpověď a vysvětlení, zda je nutná operace štítné žlázy.V levém laloku ŠŽ mám uzel 4 cm. Zjistila jsem to v srpnu 2014. Byl proveden ultrazvuk a následně punkce, která vyšla, že buňky jsou nezhoubné. Tak jsem jásala, ale při kontrole mi bylo sděleno, že je tam závažný nález. Pravý lalok 16x16xx69mm/8.3ml/, levý lalok 19x26x62mm/14.6ml/istmus 2mm. Parenchym celkově normoechogenní v základní jemné struktuře, vpravo kraniálně drobný cystoid 0,1ml v bazi, vlevo septovaný smíšený rozpadající s euzel 8ml, dobře ohraničený poměrně. Cévní svazky volné, jen spol. a. carotis vlevo utlačená v kaudálním průběhu poněkud dorsálně za lalok, trachea v kaudální a střední části krku deviovaná doprava o 10mm. Vlevo ve II. asi 2 plošší dosti hypoechogenní uzliny s hilem do vel. 10x6x16mm. Celkový objem činí 23ml /3P-P/.FNAB uzel vlevo : prostá struma s výraznými regr. změnami, nejspíš v koicidenci s chronickou thyreoditis. nasazen Letrox tbl. 50 1/2 denně. prosím, jak jsem ohrožená tou utlačenou krkavicí a deviovanou průdušnicí. Nezmohla jsem se zeptat. Velice děkuji. Jsem 2 roky po operaci neurinomu akustiku. Nemohu pochopit, že zase já....

Odpověď odborníka:

Často musíme indikovat operaci štítnice bez ohledu na výsledek cytologie - někdy jí používáme jen na odhad potřebného rozsahu výkonu.
S ohledem na to, že jste mladá a uzel je značných rozměrů s tendencí k expanzivnímu chování, také bych se přikláněla k operaci, a to dřív, než dojde k dalšímu zhoršování nálezu a zvyšování náročnosti operačního výkonu.
Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: