Sttreptococus pyogenes

Dobrý den, dotaz se týká mé dcery 4,5 roku. V prosinci bylo podezření u mé dcery na spálu, nebyla ničím ověřena...výtěr nic nebylo, krev nic. Byla přeléčena PNC. A nyní začala teplotovat až 39,2 st. Bylo nám sděleno, že jde o virozu - jen z pohledu z krku. CRP ani výtěr nebylo uděláno. Za 4 dny začala kašlat zahleněně. Lékařka nic a tak jsem si zaplatila výtěr z krku a v práci udělala CRP 2,1. Z výtěru vyšel Streptococus pyogenes na jeden křížek. Vím, že u dospělých se toto nepřeléčuje. Nevím jak u dceři? nyní teploty poklesly, již jsou tak 37,1 st. Kašle dosti, lékařka ji poslouchala ale nic špatného neslyšela. Zajímal by mě Váš názor jestli v tomto případě raději přeléčit či nikoli. Nebo ještě alespoň CRP a dle hodnoty nasadit ATB? Moc děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, k diagnóze spály stačí opravdu klinický obraz, který když je jasný, výtěr z krku není nevyhnutný a léčba PNC je na místě. Pokud při opakované nemoci bylo CRP 2 a ve výtěru pyogenní streptokok, pravděpodobně se jedná pouze o kolonizaci a není v této chvíli původcem nemoci. Přeléčení se u dětí stejně jak u dospělých nedoporučuje.

MUDr. Petra Čamborová
MUDr. Petra Čamborová

Specializace: Dětské lékařství a klinická osteologie
Pracoviště: dětské oddělení Krajská nemocnice T.Bati a.s., Zlín
dětská osteologická ambulance, Osteocentrum Zlín, Mediekos Ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x