Studie meningokok typu b

Dobrý den, dnes nám naše dětská MUDr. sdělila,jestli nechceme do studie očkování na meningokoka typu B.Dceři je 13,5 roku.Máme se rozhodnout do týdne.Já se vůbec nedokážu rozhodnout, zda ano nebo ne.Nevím jestli to je bezpečné, musela by prý mobilem posílat zprávy jak se cítí ....atd. no mám z toho obavy a strach,na druhé straně si říkám, že je škoda toho nevyužít. Prosím o Vaši radu z pohledu lékaře. Já jako laik se opravdu nedokážu rozhodnout. Děkuji za Váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je velice těžké Vám v tomto ohledu radit, konečné rozhodnutí stejně musíte udělat sama. Nežádoucím příznakům po očkování je těžké se vyhnout, je to zcela individuální záležitost, stejně tak může nežádoucí rekace proběhnout po všech ostatních, již ověřených očkováních. Z těch základních nežádoucích účinků je to bolest a zarudnutí v místě vpichu, dále pak zvýšení tělesné teploty, podráždění, febrilní křeče, virové onemocnění, zhoršení zraku či reaktivní artritida. Všechny děti v předchozí studii se uzdravily bez komplikací. Komunikace s lékařem je v případě studie samozřejmě nezbytná, lékař musí mít představu o tom, jak dceři je, zda nemá obtíže a případně na ně okamžitě reagovat. Z mého hlediska se jedná o studii relativně bezpečnou, o svých obavách nicméně promluvte i s dceřiným pediatrem.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: