Styfylokok a možná zánět kosti

Dobrý den, už je to 5 let, co se léčím se zarůstajícím nehtem. Před 2 lety mi byl proveden zákrok, kde mi odstranili okolní kůži a půl nehtu. Rána se nehojila, pořád hnisala a dostal se mi do ni Zlatý stafylokok. Byla jsem přeléčena několika ATB, ty však nezabraly a tak jsem dostala autovakcínu. Necelý půl rok byl klid, jenže rána zase začala hnisat. Na chirurgii mi provedli zákrok, kde mi ATB vstříkly přímo do palce u nohy (asi 3 měsíce zpět). Jenže postupně mi začal palec otupovat a skoro polovinu svého palce necítím. Lékaři se obávají, aby nevznikl zánět kosti, je to možné? Čeká mě teď MRI vyšetření .. kdyby se toto potvrdilo, jak by se postupovalo? Velmi vás prosím o radu ... Mnohokrát děkuji, hezký den přeje Veronika (fotografie je měsíc po hirurgickém zákroku - ATB přímo do palce)

Odpověď odborníka:

Snímek jsem si prohlédl a na palci opravdu probíhá zánětlivý proces, který by se měl ozřejmit provedením i možná jen jednoduchého snímku v několika rovinách kde se mohou objevit změny na kosti ve smyslu osteomyelitidy, zánětu kostní dřeně. V takovém případě se na kosti nalezne ložisko, kde kost je nekrotická, zánětem bez výživy , tzv. sekvestr, který je pramenem udržování hnisání, a tato mrtvá kost se musí vyškrábnout, odstranit, protože její přítomnost zánět trvale udržuje. Dalších léčebných metod je více. Aplikují se i antibiotika přísně podle citlivosti. Jinak vám vše ozřejmí váš chirurg.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x