Subklinická hypothyreosa a těhotenství

Dobrý den paní Macková, již 3/4 roku se léčím se subklinickou hypothyreosou (nemohla jsem otěhotnět). Užívám Euthyrox 75 uq 1 x 1 a v neděli půlku. V únoru jsem měla TSH 2, 39 v bžeznu jsem podstoupila IVF - těhotenský test pozitivní. 14. 4. jsem měla TSH 4, 6 a paní doktorka mi zvýšila dávku Euthyroxu 75 uq 1 x 1 a v neděli 1, 5 tablety místo 0,5. Může takto zvýšené TSH ovlivnit těhotenství a vývoj miminka? Stačí nová dávka Euthyroxu na pokles TSH na 2? Za jak dlouho se mi TSH zase upraví při této naordinované dávce? Za odpovědi předem děkuji. S pozdravem Božena S.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Boženo, k přesnému posouzení Vašeho zdravotního stavu nemám všechny informace, odpovím tedy spíše obecněji. Zvýšené TSH, tedy subklinická hypotyreoza, jak správně uvádíte, se považuje za určitý rizikový faktor pro správný průběh těhotenství. ALE: právě proto se hodnoty kontrolují a zavádí nebo zvyšuje se dávka hormonu štítné žlázy, abychom hodnoty upravili a Vaše těhotenství a vývoj miminka proběhly v pořádku. Mírně zvýšené hodnoty je třeba léčit, ale ne se jich děsit, NENÍ to tak, že by zákonitě měly nastat nějaké potíže jen proto, že jste měla na počátku těhotenství vyšší TSH. Užívejte důsledně nalačno Euthyrox v doporučené dávce a nezapomeňte na přísun jódu, zpravidla se ve formě tablet doporučuje doplnit 150 mikrogramů denně (1 tableta těhotenského multivitamínu, nebo 1a1/2 tablety léku Jodid 100), dalších asi 100 mikrogramů přijmete ze své běžné stravy. U svých těhotných pacientek dělám zpravidla kontroly laboratorních testů po měsíci, dokud nejsou hodnoty optimální. Ještě dobou zprávu na závěr - kolegyně lékařka se v časném těhotenství po krátkém období hypertyreozy propadla do těžší hypotyreozy, musela užívat velké dávky hormonů štítné žlázy. Těhotenství proběhlo bez komplikací a dnes má tříletého velice šikovného chlapečka. Držím Vám palce.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x