Sucho v ústech

Dobrý den,předně musím uvést,že jsem diabetik II.typu.S diabetologem jsem toto řešil,protože se mi zvedl cukr,což by mohlo být příčinou.Mám neuropatii proto se snažím držet dietu a cvičím každý den na Orbitku 25min.Lékařka zdvihla Glucophage na 2000mg,což je prý poslední možnost dávky.O jiném léku nechce ani slyšet.Ve mě budí nedůvěru,protože mě s ním začala léčit obvodní lékařka,s tím,že to je lék,který pouze vyrovnává tvorbu inzulínu.Dalším příznakem je únava,chce se mi spát.Navrhoval jsem doktorce Empagliflozin,ale řekla mi,že by si měli dát novináři větší pozor,než něco zveřejní,neboť jsem to přinesl jako výtažek z novin.Můžete napsat,jak mám dál postupovat?Děkuje

Odpověď odborníka:

Vážený pane. Suchost v ústech může být skutečně symptomem zvýšeného cukru v krvi. Základem léčby u diabetika II typu je látka metformin, kterou Glucophage obsahuje. Metformin by měl být ve standartní dávce 2000mg na den, aby se eventuálně dalo přistoupit k jiným lékovým skupinám. Řada gliflozinů je skutečně možná jako druhá v pořadí (patří sem i Vámi zmiňovaný empagliflozin). Lékař ovšem musí vybírat lékovou skupinu dle určitých parametrů, výšky, váhy, BMI, dle funkce jater, ledvin a dalšího. Říci Vám takto po netu, že empagliflozin vše u Vás vyřeší by bylo nefér. V obecné rovině je ale skutečně možným lékem druhé volby, který by se dal přidat ke Glucophage.

prim. MUDr. Radomil Pluschke, MBA
prim. MUDr. Radomil Pluschke, MBA

Specializace: Diabetologie
Pracoviště: Diabetologická ambulance, Vesalius spol.s r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: