Sucho v ustech

Dobry den.Od 3.4 ma trapi sucho v ustach,krku s velkymi problemami hltať potravu.Pri htani pocitujem aj akesi pichlave bolesti od zadnej strany krku smerom k spankom.Po vysetreni na ORL mi bol nasadeny penicilin a potom Zinat.navstivila som aj psychiatricku nakolko sa liecim na uzkosti.Psychiatricka vylucila problem na psych.podklade a vysadila mi anxiolitika grandaxin,ktory mohol sucho sposobovat a nasadila mi Spitomin.mam zvyseny cholesterol, a po cakani na testy aj mycoplazma pneumonie a prekonane chlamydie pneumonie.Podobny stav som mala aj v mesiacoch 9-10 min.roku.Na mycoplazmu mi nemohli nasadit makrolidy z dovodu alergie.Tam mi na plucnom nasadila ucinnu latku ciprofloxacin a tym, ze ma tracheidtidu.Tabletky uzivam zatial 3 dni ale nejaky velky pokrok v probemoch nepocitujem.Akurat ma uz tak velmi neboli v pravom spanku.Mozete mi prosim napisat,ci tieto problemy skutocne vznikaju aj pri mycoplazme,pripadne ci ma navtivim ešte nejakeho odbornika? U prakt.lekarky sa nestretavam s prilis velkym porozumenim.Popri velkych problemoch prehltania, mi psychiatricka napisala extremnu xerostomiu a napoje ktore mi vynahradia stravu,nakolko ma bolel aj hrtan.Dakujem

Odpověď odborníka:

Sucho v ústech a hltanu nemá souvislost s chlamydiemi a mykoplazmaty. Vzhledem k obtížím je nutno vyloučit autoimunitní onemocnění (např. Sjögrenův syndrom), onemocnění slinných žláz (nádory, zánět, kameny) a jiná další onemocnění, která mohou způsobovat xerostomii. Doporučuji obrátit se na ORL nebo interní ambulanci, kde vás podrobně vyšetří a provedou příslušná vyšetření.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: