Suchost spojivek

Dobrý den, loni se mi vypotřeboval vitamin A a společně s prací na pc mi dopomohly ke třem bakteriálním zánětům spojivek. Ty mi doktor léčil pomocí atb.. Oční mě doporučil hodně krevních testů ( na imunologii, alergologii a nějaké testy na hormony a vitamíny) Všechny vyšly negativní až právě na vitamín A. Bohužel ale už bylo pozdě protože na ty atb. pak prý napsal málo (pouze jedny) korticoidy. A uschly mě kvůli tomu spojivky. Nicméně teď už mám vitamin A o.k. a slzivost je prý trojnásobná ( ve zprávě 17mm něčeho). Dle lékaře je to víc než dostatečné a vzhledem k tomu že všechny testy byly negativní a oči jsou "v pořádku" tak se to prý úplně spraví. No já bych si nerad stěžoval, jsem rád že už mám slzivost a vitamin A a jinak jsem vlastně byl vždycky v pořádku, ale už jsou to 3 měsíce od testu na slzivost s tím dobrým výsledkem a pořád žádné výrazné zlepšení. Vzhledem k tomu že ty oči zlobí dost tak se 100% řídím radami lékaře ( ono to ani moc jinak nejde) a vyhýbám se všemu co očím vadí ale rád bych aspoň orientačně věděl kdy vůbec můžu počítat s tím že se oči aspoň výrazně zlepší ? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pro správnou funkci slzného filmu je důležité nejenom množství slz, ale i jejich kvalita. To znamená, že i při normální slzivosti se nemusí, díky svému nesprávného složení, slzy udržet na povrchu oka nebo dochází k rychlejšímu odpařování a to poté vede k subjektivním obtížím. Paradoxně tedy je vhodné si aplikovat umělé slzy i při nadměrné slzivosti. Na trhu je celá řada kapek, které zohledňují a upravují i kvalitativní složení slzného filmu a navíc jsou volně prodejné. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: