Suchy kasel prichazejici k veceru

Dobry den,rada bych se zeptala, zda je specifickym sypmtomem pro nejakou diagnozu suchy drazdivy kasel, ktery prichazi az k veceru. Pred tydnem jsem mela pocit, ze na plicich je neco co tam nema byt.Druhy den se dostavil kasel, ale nijak zavratny.Den nato jsem citila zahleneni na patre(zadni ryma) a po ranu jsem dost namahave vykaslavala kusy hlenu tmavozelene barvy.Bez teplot.Sla jsem k lekarce a ta mi CRP zistila trochu vetsi hodnoty,nasadila Clacid,nicmene uplne jsem prestala vykaslavat jen k veceru zacinam kaslat pouze suchy, drazdivy kasel. Protoze kourim cca 5 cigaret denne, rada bych vedela, zda je vse v poradku,popripade,zda se nechat nekde vysetrit.Existuje nejake kompletni vysetreni, ktere by odhalilo nedorove bujeni v tele?

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Jarko, děkuji Vám za dotaz. Užíváte "na kašel" nějaké léky? Pokud užíváte léky na odkašlávání /Ambrobene, Ambrosan, NAC, ACC, Bromhexin- t.j. mukolytika, expektorancia/- může Vás to již nyní /po ústupu tvorby hlenů/ dráždit ke kašli, proto je nyní vysaďte. Pokud neužíváte nic a suše kašlete, nemyslím si, že je to neobvyklý příznak, jste krátce po infektu, který ještě doznívá /po infekcích způsobených některými bakteriemi trvá kašel i 3 měsíce/. Zatím zůstaňte klidná, užívejte antitusika /léky proti kašli-Sinecod, Ditustat/, inhalujte Vincentku, zvlhčujte vzduch v bytě. Pokud bude i nadále kašel přetrvávat /bez užívání expektorancií, mukolytik/, potom je na místě navštívit plicní ambulanci- s cílem fyzikálního vyšetření, event. RTG plic / k vyloučení zápalu plic,apod./. Určitě uvažujte o abstinenci kouření, každá cigareta škodí. Existují centra pro odvykání kouření /u Plicních klinik-Praha, Plzeň,atd./, kde Vám lékař poradí, jak na to. K tomu posouzení nádorového bujení-existuje PET/CT vyšetření /pozitronová emisní tomografie -kombinovaná s počítačovou tomograficí/, které odhalí místa v těle, kde mají buňky zrychlený metabolismus, ta místa jsou pak vysoce podezřelá z nádorového bujení /jako základní nádor či metastáza/. Určitě se ale neindikuje jako první, pokud pátráme po nádorových onemocněních. Ve Vašem případě postačí na začátek fyzikální vyšetření a RTG snímek hrudníku. Vnímám, že se nádorového onemocnění obáváte /jako ostatně každý člověk/, je tedy opravdu čas zvážit, jak naložit s Vaší závislostí na tabáku. Moc Vám držím palce. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
+15 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: