Suchý kašel u tříletého dítěte

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně svého tříletého syna. Loňský podzim a zimu mi celou prokašlal, bez dalších příznaků, ale nakonec na sklonku zimy onemocněl zánětem průdušek, které jsme přeléčili antibiotiky a od té doby byl klid. Nyní se situace zřejmě opakuje. Syn už téměř dva měsíce trpí na suchý kašel, občas chraptí. Opět to začalo v momentě, kdy jsme začali topit (panelák), používá i zvlhčovat vzduchu a bez znatelného zlepšení. Všímám si i toho, že více kašle venku v mrazech, což mi přijde zvláštní. Dle poslechu je čistý a dostali jsme Robutusin nebo tak nějak. Mírné zlepšení vidím, ale bojím se, že kašel bude opět přetrvávat až do jara. Jsme již objednaní na alergo. Přesto si však myslím, že alergo ani astma původem není, třeba si to myslím mylně, ale nekašlal by pořád a ne jen v zimních měsících? Napadá vás příčina?Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, paní Věro, o astma se jednat může, ale nemusí /šalamounská odpověď, já vím/. Astma se může začít projevovat častými záněty průdušek /kt.ovšem Váš chlapeček prodělal pouze jednou/. Po některých infektech kašel přetrvává i 3 měsíce, pokud je k tomu člověk disponován. Pokud kašel souvisí s topnou sezónou, je na místě zvlhčovat vzduch v pokoji - zvlhčovačem a ideální je pořídit synkovi inhalátor. Existují kompresorové a ultrazvukové /kompresorové jsou levnější, hlučnejší, ultrazvukové jsou dražší, tišší, službu udělají oba/, já jsem svým dětem /kt.netrpí na astma/ pořídila UZ inhalátor RESPIRO, mají v akci /do vyhledávače zadejte RESPIRO, Tábor, najdete net-prodejnu zdravot.potřeb/, jsem s ním spokojená. Děti při běžném infektu inhalují Vincentku, která perfektně zvlhčí dýchací cesty, omezí suchý kašel, odstraní ucpání nosíku/při rýmě/, nemusíte vstřikovat spreje do nosu /kt.děti moc nemilují, inhalátor využijete i vy a manžel/. Vyšetření na alergo-ambulanci je jednoznačně dobrou volbou, lékař provede i spirometrii- orientační vyšetření plicních funkcí. U astmatika se kašel může zhoršit sezónně, je to typické. Diagnózu ale lze určit až postupně - dle výsledků jednotlivých vyšetření a podle klinického průběhu /pozn.: astma existuje i nealergické/. Držím Vašemu drobečkovi palečky. Hezký předvánoční čas /pokud možno - bez kašle/. S pozdravem.

MUDr. Anna Svatová Bodnárová
MUDr. Anna Svatová Bodnárová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Léčebna tuberkulózy a respiračních nemocí Janov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x