Sumamed a boreĺióza

Podle biochem. rozboru krve mám prý s vysokou pravděpodobností borelie (hraniční hodnoty). Před 3 týdny jsem měl něco jako virózu (bolest kloubů, 7 dní teploty kolem 38 stupňů, bez rýmy a kašle). Klíště jsem měl dvakrát - asi měsíc a druhé týden před "virózou", žádné začervenání ani jiné fleky apod.jsem neměl. Lékař mi předepsal tedy na přeléčení antibiotika Sumamed 500mg na dobu 5 dní. Myslíte, že je to dostatečné? Děkuji.

Odpověď odborníka:

5-ti denní užívání Sumamedu je na léčbu boreliózy nedostatečné. I když bývá uváděné 5-ti denní užívání (1. den 500 mg á 12 hod, 2.až 5. den 500 mg á 24 hod), nebývá prokázaná borelióza často dobře zaléčena. Doporučuje se proto po 5-6 denní přestávce ještě využívat jedno balení Sumamedu 500 mg á 24 hod. Hodnocení výsledků není jednoduché. Hraniční hodnoty mohou být falešně pozitivní u jiných chorob. Není vhodné léčit jen domnělou boreliózu. Pokud není typický klinický obraz pro onemocnění boreliózou, doporučovala bych zkonzultovat výsledky vyšetření znovu s praktickým lékařem nebo v ambulanci pro infekční choroby, ev. zopakovat serologické vyšetření.
S pozdravem
MUDr. Dagmar Doležalová.

MUDr. Dagmar Doležalová
MUDr. Dagmar Doležalová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Crohnova choroba
Články: Crohnova choroba
Z hlediska vývoje medicíny...
Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Články: Krev v moči? Nikdy nejde o banalitu!
Že vůbec nevíte, jakou...
Akutní zánět nehtového lůžka. Jak ho rozeznat a léčit?
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Klíšťová encefalitida: Česko vede v počtu nemocných
Články: Klíšťová encefalitida: Česko vede v počtu nemocných
Onemocnění klíšťovou...
16 potravin, které chrání srdce
Články: 16 potravin, které chrání srdce
Zdravý životní styl působí...
Po bypassu nemusíte abstinovat
Články: Po bypassu nemusíte abstinovat
Mnozí kuřáci se po operační...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: