Sumetrolim a sluníčko

Dobrý den, moje 2-letá dcera měla zánět ledvin (4.-8.7. hospitalizace) a byl jí nasazen Sumetrolim 2x denně 6ml do 17.7. a pak 1x denně 6ml, měli jsme 3 balení. Chtěla bych se zeptat, zda je možné dobrat pouze 2 balení? 29.7. jedeme na dovolenou a jde mi o to, že se nedoporučuje být s antibiotiky na sluníčku, což tam asi nebude tak snadné. Co se vlastně může stát? A může se vůbec koupat v moři? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Darino! Zánět ledvin není banální infekce, neléčený nebo špatně léčený může ledviny poškodit na celý život. Doporučovala bych zánět doléčit, popřípadě, pokud uvažujete o zkrácení léčby toto zkrácení konzultovat s vaším dětským lékařem. Při užívání Sumetrolimu hrozí při kontaktu se sluníčkem vznik fototoxické reakce, při které dochází k silnému spálení kůže (podívejte se na stránky http://www.solen.cz/pdfs/med/2008/10/10.pdf), vzniku puchýřů, vzácně až nekróz kůže. Pokud jde o koupání v moři, dcerka by se měla ještě několik týdnů vyvarovat prochladnutí, ke kterému může dojít při koupání v moři poměrně snadno. Na vašem místě bych vhodnost dovolené u moře ještě zkonzultovala s vaším dětským lékařem.

MUDr. Petra Řeháčková
MUDr. Petra Řeháčková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: