Svalové slabosti

Už rok jsem nemocný a bohužel do dnešního dne v podstatě nevím co mi je, protože na to lékaři nemůžou přijít. Zhubnul jsem 16 kilo, v podstatě ve svalech (ruce i nohy). Svaly mě začaly i bolet, špatně se mi začaly dělat dřepy, přidalo se brnění nohou, hůř se mi dovírá i otevírá pravá ruka, stává se mi, že nemůžu udržet v ruce ani hrnek, ve svalech mi zaškubává a navíc sem začal pociťovat ve svalech třes. Často trpím na bolesti v krku, začalo se mi špatně spát, přidaly se mi mít zácpy a když chci něco říct, tak si najednou vůbec nevzpomenu co jsem chtěl říct. Nejnověji mě začaly bělat prsty (sekundární raynardův fenomen). Třikrát mi dělali emg, do zprávy mi napsali progredující myogenní nález ve všech svalech. Byla miu dělaná ze svalu biopsie. Nález biopsie v normě. Pan doktor na neurologii mi vůbec nevěděl co mi má na moje problémy říct a tak mi řekl, že je to asi bude fibromyalgie a praticky za mnou zavřel dveře. O fibromyalgii jsem si toho přečetl už hodně a myslím si, že pan doktor zdaleka nevyčerpal všechny možnosti a že mě v podstatě odbyl. Na tom se se mnou shodli i ostátní doktoři, které navštěvuji. Během roku mi dělali vyšetření na interně a cévním a všichni mě nasměrovali na neurologii. Dva lékaři se dokonce shodli, že by se mohlo jednat o pompeho nemoc a čekali, že mě na neurologii na tuto nemoc vezmou krev, aby mi to mohlo být vyloučeno.Bohužel se tak nestalo. Přiznám se, že jsem už bezradný. Mohla by jste mi paní doktorko prosím poradit co bych měl udělat nebo jak by měli postupovat dál. Velice Vám děkuji za radu.

Odpověď odborníka:

Domnívám se, že se jedná o vážnější problém a je potřeba řádné dovyšetření a to neurologické. Pokud jste se svým neurologem nespokojen, může jít do jiné ambulance nebo zkusit nemocnici ve větším městě. Dle mého soudu se nejedná o fibromyalgii, ta má normální nález na EMG a je to nezávažné onemocnění s podílem psychiky na potížích. Bylo by asi vhodné doplnit celou řadu krevních testů- ledviny, játra, minerály, krevní obraz, štítná žláza, vit. B12 a další speciální možná i imunologické odběry. Pokud užíváte léky na cholesterol, zkuste je vysadit, mohou způsobovat slabost a bolesti svalů. Je na zvážení lumbální punkce a MRI vyšetření mozku a krční páteře. Pokud se nález na EMG zhoršuje je potřeba pátrat dále. Pokud by byla všechna vyšetření v normě je na závžení i genetické vyšetření, nejde-li o vrozené onemocnění neboť některá se objevují až v dospělosti. Cíleněji Vám bohužel neporadím, podle popisu Vašich potíží, bych pátrala zeširoka a vylučovala více onemocnění. Přeji pěkný den.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: