Svědění

Dobrý den. Prosím o radu. Mé problémy začaly v listopadu loňského roku. Vše začalo svěděním a natékáním očních víček. Vždy přes noc. Zkoušela jsem tedy výměnu kosmetiky a ložního prádla. Navštívila jsem očního lékaře, dostala jsem kapky do očí mast Ophthalmo-Hydrocortison Léčiva a začala jsem léčbu. Bohužel bez výsledků. Postupem času mě začalo vše svědit. Trápilo mě svědění víček, která byla i zarudlá a suchá, svědění v krku, v ústech, na hlavě, na rukou a v uších. Napadlo mě, zda se nejedná o alergii. Navštívila jsem proto alergologii a podstoupila jsem několik vyšetření. Vše vyšlo negativně. Začátkem ledna se mi objevil ekzém na rukách, krku a hrudi. Obrátila jsem se proto na kožní oddělení. Zde mi byl diagnostikován ekzém, který mám i ve vlasech a v uších. Na potírání jsem dostala tekutý pudr, který mi ekzém krásně vysušil po 3 dnech jsem byla bez ekzému. Bohužel po vysazení pudru byl ekzém zpět. Byla mi doporučena mast Locoid, kterou ale nerada používám vzhledem ke kortokoidnímu složení. Obtíže trvají dodnes, přetrvává ekzém na rukou, svědění hlavy, svědění očních víček, na krku, na hrudi, v uších a v puse. Jakmile pudr vysadím, vše je zpět. Na vlasy nyní používám šampón Linola a na obličej a tělo hypoalergení Biodermu. Snažím se jíst zdravě, na detoxikaci těla jsem začala používat mladý ječmen a zvažuji podstoupení jaterních testů. Už si nevím rady. Velmi děkuji za Váš názor. Nikola

Odpověď odborníka:

Dobrý den, projevy ekzému je opravdu většinou nutné zklidnit kortikosteroidy, Locoid patří mezi slabý krém , který používáme u dětí nebo u dospělých především na obličej, na jiné lokality je méně účinný. Lokálních kortikoidů (obsaženy v krémech atd.) se nemusíte bát, pokud je používat tak jak máte, na obličej se doporučuje aplikace 3 - 5 dnů a poté nechat vysazené třeba 2 dny, dle stavu. Vedle kortikoidů dále existují tzv. imunomodulátory, které mají podobné účinky jako kortikoidy, ale nemají právě popisované nežádoucí účinky. Nestačí samozřejmě na akutní stádium onemocnění, ale může protáhnout fázi zklidněné kůže. Kožní lékař Vám může ještě doporučit provedení tzv. kožních epikutánních testů, které se ale nedělají na alergologii, ale na kožní ambulanci, kdy se na záda nalepí řada alergenů (kosmetické přípravky, parfemace atd). Je to další možnost zjištění typu alergie. Také záleží o jaký typ ekzému se jedná. Bohužel neexistuje jediný přípravek, který by vás vyléčil , je důležitý kůži hodně promazávat tím co Vám bude příjemné, LRJ

MUDr. Lucie Růžičková Jarešová
MUDr. Lucie Růžičková Jarešová

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: L - DermaMedEst s.r.o

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Zánět, nebo mechanické poškození? Rozpoznejte příčinu bolesti zad
Letní čas – nepřítel vašeho srdce!
Články: Letní čas – nepřítel vašeho srdce!
Nastavení hodin směrem k...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Chemoterapie má výhody i nevýhody. Znáte je?
Články: Chemoterapie má výhody i nevýhody. Znáte je?
Pro a proti má každá léčba...
Dráždivý tračník
Články: Dráždivý tračník
Nejodvážnější lékařské...
Nevolnost při chemoterapii už dnešní medicína umí zvládnout
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: